Rolat sa tikvicama i krem sirom je savršen za zabave, piknike ili možete da ga jedete za užinu. Drugačiji od svih rolata koje ste do sada probali. Ukoliko volite tikvice, možda ćete želeti da saznate i kako se prave ukiseljene tikvice. Evo i kako da napravite rolat!

Sastojci:

Za testo:

  • 3 tikvice
  • 3 jajeta
  • 2 kašike ulja
  • 3-4 kašike brašna ili prezle
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • so i biber po ukusu

Za fil:

  • 200 g krem sira
  • 100 g feta sira, izrendanog
  • 1 kašika kajmaka
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • šaka mirođije

Recept za rolat sa tikvicama i krem sirom:

Operite i narendajte dve tikvice na krupno rende. Rendane tikvice posolite i ostavite u cedilu 10-15 minuta da ukloni višak vode. Dobro ih iscedite da uklonite višak vode. Preostalu 1 tikvicu isecite na tanke kolutove. Pospite ih i solju i ostavite da se malo dehidriraju. Zatim ih tapkajte papirnim ubrusima, kako bi upili višak vode.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj činiji umutite jaja i dodajte tikvice. Dodajte prezle ili brašno, prašak za pecivo, so, biber i ulje. Dobro promešajte dok smesa ne postane glatka. Pleh obložite papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite smesu. Preko površine smese stavite kolutove tikvica i pecite 20-25 minuta ili dok ne porumene. Nakon što se testo ispeče, ostavite da se ohladi 5-6 minuta u plehu, pa ga izvucite na pult, tako da strana sa kolutovima tikvica bude okrenuta nadole. Pustite da se potpuno ohladi pre punjenja.

U činiji pomešajte krem sir sa feta sirom, kajmakom i mlevenim belim lukom. Dodajte seckanu mirođiju. Dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Krem sir ravnomerno rasporedite preko pečenog testa od tikvica. Pažljivo urolajte, formirajući čvrstu rolnu. Rolat umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena da se stegne. Nakon što se rolna ohladi i stvrdne skinite najlonsku foliju. Rolat isecite na kriške i uživajte.

Pročitajte i recept za tikvice punjene paradajzom i orasima

BONUS VIDEO

salata od mariniranih tikvica instagram/cookistwow

StvarUkusa/L.S.