Sastojci:

  • 400 g običnog brašna, plus dodatak za posipanje
  • 7g kesica brzog suvog kvasca
  • 1 kašičica fine morske soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja, plus dodatno za kapanje
  • 1 kašika kukuruznog brašna, palente ili griza

Recept za brzinsko testo za picu:

Za testo za picu agrejte rernu na najvišu temperaturu, oko 240°C, pre nego što počnete da pravite testo. Stavite 2 velika pleha za pečenje, da se zagreju. Pomešajte brašno, kvasac, so i šećer u posudi za mešanje. Napravite udubljenje u sredini i dodajte ulje, a zatim dodajte oko 225 ml vode da se dobije testo. Istresite na pobrašnjenu površinu i mešajte 1 minut, samo dok ne postane glatko. Ostavite da se diže, dok pripremate prelive za picu.

Razvaljajte jednu po jednu lopticu na lagano pobrašnjenoj površini, prečnika oko 25 cm. Pospite veliki kvadrat papira za pečenje kukuruznim brašnom, a zatim podignite testo na papir. Razvucite ga i pritisnite vrhovima prstiju dok ne bude prečnika oko 30 cm. Sredina treba da bude oko 5mm, a kora oko 1cm duboka. Ponovite da napravite drugu koru za picu.

Namažite pice sosom i dodajte prelive. Prelijte sa malo ulja i ostavite da odstoji 10-15 minuta pre pečenja, da testo počne da se diže. Gurnite pice na prethodno zagrejane tepsije. Pecite 10-15 minuta dok osnova ne postane zlatna i hrskava.

Testo za picu je važna komponenta ovog jela, a kada je ukusno i još se i brzo priprema, tada je pun pogodak. Ukoliko volite sami da pripremate testa, možda će vas zanimati i kako da napravite testo za picu koje ne mora da se diže.

Pročitajte i šta treba da uradite kako bi kora na pici bila hrskava

BONUS VIDEO

Kako da dekorišete slavski hleb  Instagram/grateful_loaf

StvarUkusa/L.S.