Sastojci:

  • 100 g ovsa
  • 2 jajeta
  • 3 g instant kvasca
  • 12 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 300 g višenamenskog brašna
  • 1/2 kašičice soli

Recept za brzinske pogačice od ovsa:

Za mekane pogačice sipajte ovsene pahuljice u jednu činiju, i ubacite dva jajeta. Dodajte u smesu i instant kvasac, šećer i mleko, i sve dobro izmešajte. Ostavite da se natapa 10 minuta. Nakon toga ubacite brašno u smesu i pola kašičice soli. Mešajte da biste napravili testo i dobro ga umesite rukama, barem dva minuta.

Oblikujte loptu od testa i izravnajte je oklagijom do 1 cm debljine. Čašom iz testa izdvojite manje komade u obliku kruga. Poređajte male komade testa na pleh i prekrijte najlonskom folijom. Dizanje traje oko 90 minuta.

Ubacite ih u tiganj na malu temperaturu, poklopite i ostavite ih da se peku pet minuta. Nakon pet minuta ih okrenite, opet poklopite i pustite da se peku još pet minuta. Opet ih otklopite i okrećite dok ne dobiju braonkastu boju. Servirajte i uživajte.

Mekane pogačice sa ovsom su idealne za doručak ili užinu, a možete da ih kombinujete sa namazima po želji. Ukoliko volite pogačice, možda ćete želeti da napravite i domaće pogačice sa sirom i slaninom.

Pročitajte i kako da napravite domaće pogačice od 4 sastojka.

BONUS VIDEO

Instagram/theroyalfamily Recept za pogačice kraljice Elizabete

StvarUkusa/L.S.