Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- so po ukusu
- 1 prašak za pecivo
- 70 g kiselepavlake
Za fil:
- 400 g mekanog belogsira
- 70 g kisele pavlake
- 300 g praškešunke
Recept za slani rolat sa praškom šunkom i belim sirom:
Za slani rolat sa praškom šunkom i belim sirom prvo zagrejte rernu na 200 stepeni C. Podelite belanca i žumanca po posudama, pažljivo ih razdvojite. Prvo belanca dobro umutite, zatim umutite žumanca i dodajte ih belancima. Sipajte nakon toga i brašno, so, ulje, prašak za pecivo i pavlaku. Dobro umutite, dok ne dobijete glatku smesu. Podmažite tepsiju i posipajte je brašnom, pa dobijenui smesu sipajte u tepsiju tako što ćete da je razlijete.
Ubacite tepsiju sa smesom za rolat u rernu i pecite oko 20 minuta, dok kora ne dobije zlatnu boju. Kada izvadite koru iz rerne obložite je vlažnom krpom i urolajte, pa ostavite da se potpuno ohladi. U međuvremenu pripremite fil. Pomešajte beli sir, pavlaku i rendanu prašku šunku. Kada se kora ohladi, razvijte je i premažite ravnomerno filom, pa ponovo pažljivo urolajte i zatim gornji sloj kore premažite krem sirom. Držite u frižideru do serviranja.
Slani rolat je idealan za proslave i druženja, a možete da ga prilagođavate svom ukusu i da filujete čime god poželite. Ukoliko volite takve zakuske, možda ćete želeti da napravite i slani rolat od lisnatog testa.
Pročitajte i kako se pravi praznični slani rolat sa piletinom.
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem