Domaće pecivo: Pletenica od testa
Ako ste ustali raspoloženi da mesite nešto, ovaj recepet je odličan. Možete ga spremiti ujutru ukućanima da doručkuju ili uveče za večeru. Služite ga sa džemom, medom, kremom...
Sastojci:
- 500 g brašna
- 25 g kvasca
- 1/4 l mleka
- 50 g margarina
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 kašika kondezovanog mleka
- 2 kašike krupnog šećera
- 50 g iseckanog badema
- so
Priprema:
Brašno sipajte u činiju i napravite malo udubljenje u sredini, pa tu dodajte izmrvljeni kvasac i mlako mleko. Umesite čvrsto testo i pokrijte krpom dok ne naraste.
Zatim u testo dodati margarin, šećer, jaja i malo soli. Opet lepo umesite testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste.
Od 2/3 testa oblikovati 3 dela valjkastog oblika dužine 40 cm, a od ostatka testa 3 takva dela od 30 cm. Od većeg dela testa ispletite pletenicu, pa isto to uradite i od manjeg. Dugačku pletenicu stavite u podmazan pleh i premažite vodom. Odozogo staviti kraću pletenicu. Opet ostavite da naraste.
Žumance umutite sa kondezovanim mlekom i namažite pletenicu. Pospite krupnim šećerom i iseckanim bademom.
Pecite na 180°C 35 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs