Ako ste ustali raspoloženi da mesite nešto, ovaj recepet je odličan. Možete ga spremiti ujutru ukućanima da doručkuju ili uveče za večeru. Služite ga sa džemom, medom, kremom...
Sastojci:
- 500 g brašna
- 25 g kvasca
- 1/4 l mleka
- 50 g margarina
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 kašika kondezovanog mleka
- 2 kašike krupnog šećera
- 50 g iseckanog badema
- so
Priprema:
Brašno sipajte u činiju i napravite malo udubljenje u sredini, pa tu dodajte izmrvljeni kvasac i mlako mleko. Umesite čvrsto testo i pokrijte krpom dok ne naraste.
Zatim u testo dodati margarin, šećer, jaja i malo soli. Opet lepo umesite testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste.
Od 2/3 testa oblikovati 3 dela valjkastog oblika dužine 40 cm, a od ostatka testa 3 takva dela od 30 cm. Od većeg dela testa ispletite pletenicu, pa isto to uradite i od manjeg. Dugačku pletenicu stavite u podmazan pleh i premažite vodom. Odozogo staviti kraću pletenicu. Opet ostavite da naraste.
Žumance umutite sa kondezovanim mlekom i namažite pletenicu. Pospite krupnim šećerom i iseckanim bademom.
Pecite na 180°C 35 minuta.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom