Sastojci:
- 3 crna luka, iseckana na trake
- 3-4 mlada luka iseckana
- 3 kašike maslinovog ulja
- 500 g brašna
- 9 g instant kvasca
- 1 kašika šećera
- 1,5 kašičica soli
- 300 ml vode
- 1 kašika seckanih listova majčine dušice
Recept za domaći hleb sa karamelizovanim lukom:
Kako biste napravili ovaj hleb, prvo zagrejte ulje u tiganju na laganoj do srednjoj vatri i prodinstajte crni luk, mešajući dok ne dobije zlatnu boju, oko 10-12 minuta. Skinite sa vatre i stavite na stranu. U činiji pomešajte brašno, kvasac, šećer i promešajte. Dodajte zatim so i promešajte. U smesu sipajte vruću vodu, pa mešajte nastavkom za testo na mikseru.
Mutite dok se ne formira testo. Kada se umuti testo dodajte karamelizovani luk i seckani mladi luk, kao i majčinu dušicu. Opet mutite kukuom za testo oko 7-8 minuta. Testo oblikujte zatim u loptu i prebacite u činiju, pa prekrijte najlonskom folijom. Pustite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena.
Zatim prebacite testo na pobrašnjenu površinu i umesite ga u oblik vekne. Prebacite u pleh za vekne i premažite maslinovim uljem. Prekrijte krpom i ostavite da se diže oko 45 minuta. Pecite na 200 stepeni pola sata. Ostavite da se ohladi i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i vrući hleb sa sirom i belim lukom.
Pročitajte kako se pravi vazdušasti slatki hleb od mleka i krompira
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini