Sastojci:

  • 3 crna luka, iseckana na trake
  • 3-4 mlada luka iseckana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 500 g brašna
  • 9 g instant kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 300 ml vode
  • 1 kašika seckanih listova majčine dušice
Kako da znate da je testo dovoljno umešeno:

Znaćete da je testo dovoljno umešeno kada prođe test sa prozorskim oknom. Evo kako da to uradite odvojite kuglu od 2,5 cm, a zatim je razvucite između prstiju u kvadrat. Ako testo ne puca, ali je dovoljno tanko da propušta svetlost sa prozora, spremno je. Ako puca kada se rastegne, nastavite da mesite još jedan minut i ponovite test.

Recept za domaći hleb sa karamelizovanim lukom:

Kako biste napravili ovaj hleb, prvo zagrejte ulje u tiganju na laganoj do srednjoj vatri i prodinstajte crni luk, mešajući dok ne dobije zlatnu boju, oko 10-12 minuta. Skinite sa vatre i stavite na stranu. U činiji pomešajte brašno, kvasac, šećer i promešajte. Dodajte zatim so i promešajte. U smesu sipajte vruću vodu, pa mešajte nastavkom za testo na mikseru.

Mutite dok se ne formira testo. Kada se umuti testo dodajte karamelizovani luk i seckani mladi luk, kao i majčinu dušicu. Opet mutite kukuom za testo oko 7-8 minuta. Testo oblikujte zatim u loptu i prebacite u činiju, pa prekrijte najlonskom folijom. Pustite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena.

Zatim prebacite testo na pobrašnjenu površinu i umesite ga u oblik vekne. Prebacite u pleh za vekne i premažite maslinovim uljem. Prekrijte krpom i ostavite da se diže oko 45 minuta. Pecite na 200 stepeni pola sata. Ostavite da se ohladi i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i vrući hleb sa sirom i belim lukom.

Pročitajte kako se pravi vazdušasti slatki hleb od mleka i krompira

BONUS VIDEO

StvarUkusa