Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 1/2 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 3/4 kašičice fine morske soli (koristimo finu morsku so)
- 115 g putera, hladnog
- 112 ml punomasnog mleka
- 112 ml slatke pavlake
- 1/2 kašike otopljenog putera, za premazivanje
Recept za domaće slane pogačice:
Kako biste napravili pogačice, prvo isecite puter na kockice veličine 1,2 cm i stavite u frižider dok ne zatreba. U velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Dobro umutite. Dodajte iseckan hladni puter i umešajte ga u brašno, dok najveći komadi putera ne budu veličine graška. Dodajte mešavinu mleka i slatke pavlake, ali odvojite 2 kašike smese. Mešajte dok se smesa ne sjedini i uglavnom ne navlaži. Nemojte previše mešati.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu. Ako je testo veoma lepljivo, lagano ga pospite brašnom. Razvaljajte ga u pravougaonik, zatim ga presavijte na pola u drugi pravougaonik. Presavijte ponovou pravougaonik dimenzija 12,7 cm x 25 cm i debljine 1 cm. Umočite okrugli kalup za vađenje različitih oblika od testa prečnika 6,5 cm u brašno i isecite 8 krugova. Spojite ostatke i oblikujte ih u pravougaonik da biste isekli dodatna 2 kruga.
Postavite krugove na pleh obložen papirom za pečenje na razmaku od 2,5 cm i pecite na 230°C 12-15 minuta ili dok vrhovi ne porumene, a pogačice se se ne ispeku. Dok su vruće, premažite vrhove sa 1,5 kašikom otopljenog putera. Prebacite na rešetku da se hlade 10 minuta, a zatim uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pogačice sa sirom i šunkom.
Pročitajte kako se prave pogačice sa ukusom pereca
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini