Sastojci:
- 360 ml mlake vode
- 1½ kašike svetlo smeđeg šećera
- 7 g aktivnog suvog kvasca
- 570 g brašna, podeljenog
- 2 kašike otopljenog putera
- 2 kašičice soli
- 1 kašika ulja
- 720 ml vode
- 60 g sode bikarbone
- 1 veliko jaje lagano umućeno
- 96 g krupne morske soli
Recept za pogačice sa ukusom pereca:
Kako biste napravili pogačice, u posudi ručno umutite toplu vodu, kvasac i šećer. Ostavite da odstoje 5 minuta dok smesa ne postane penasta. Dodajte 700 g brašna, otopljeni puter i so. Mutite na maloj brzini mikserom sa lopaticom oko 1 minut ili dok se ne formira gnjecavo testo.
Pređite na kuku za testo. Na maloj brzini mutite testo dok dodajete preostalo brašno, 60 g odjednom i dodajte samo onoliko koliko je potrebno dok testo ne počne da se odvaja od posude. (Možda vam neće biti potrebno sve brašno.) Nastavite da mutite na maloj brzini još 4 do 5 minuta.
Premažite unutrašnjost velike posude uljem. Prebacite testo na čistu radnu površinu i oblikujte ga u kuglu. Stavite testo u namazanu posudu i okrenite ga da se premaže. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu bez promaje dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
Zagrejte rernu na 220°C. Obložite 2 pleha papirom za pečenje i lagano poprskajte sprejom za kuvanje. Napunite veliku šerpu sa 3 litra vode i prokuvajte na srednje jakoj vatri. Dok voda ključa, na blago pobrašnjenoj površini podelite testo na 4 jednaka dela (po 130 grama). Svaki deo uvaljajte u dugačak konopac, dužine oko 55 cm. Isecite svaki konopac na 35 komada (3,8 cm).
Veoma polako umešajte sodu bikarbonu u ključalu vodu. (Smesa će se peniti i može da proključa ako se soda bikarbona doda prebrzo.) Radeći u serijama od 10 do 15 komada, kuvajte isečene pogačice u šerpi sa sodom bikarbonom oko 30 sekundi.
Koristeći veliku šupljikavu kašiku, izvadite ih i stavite na pripremljeni pleh, na razmaku od oko 1,5 cm. Premažite vrhove jajetom i pospite krupnom solju. Pecite pogačice 15 do 18 minuta, ili dok ne porumene. Ostavite da se hlade 5 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i domaće pogačice od samo 4 sastojka.
Pročitajte kako se prave domaće slane pogačice
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem