Sastojci:

  • 360 ml mlake vode
  • 1½ kašike svetlo smeđeg šećera
  • 7 g aktivnog suvog kvasca
  • 570 g brašna, podeljenog
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašika ulja
  • 720 ml vode
  • 60 g sode bikarbone
  • 1 veliko jaje lagano umućeno
  • 96 g krupne morske soli
Savet plus:

Možda će vam biti potrebno manje brašna nego što je navedeno u receptu. Dodajte brašno po60 g, dok testo ne omekša i prestane da se lepi za stranice posude. Međutim, ako je testo i dalje lepljivo, možete dodati još 60 g brašna, dok testo ne dostigne željenu konzistenciju. Ako testo počne da se lepi dok ga valjate u kanap, možete posuti ruke brašnom. Međutim, vodite računa da ne dodate previše brašna, jer će testo postati previše suvo. Vreme potrebno da testo naraste zavisi od temperature vaše kuhinje. Idealna temperatura za narastanje testa je od 24 do 26°C. Ako je vaša kuhinja hladna, možete staviti testo u isključenu rernu sa upaljenim svetlom.

Recept za pogačice sa ukusom pereca:

Kako biste napravili pogačice, u posudi ručno umutite toplu vodu, kvasac i šećer. Ostavite da odstoje 5 minuta dok smesa ne postane penasta. Dodajte 700 g brašna, otopljeni puter i so. Mutite na maloj brzini mikserom sa lopaticom oko 1 minut ili dok se ne formira gnjecavo testo.

Pređite na kuku za testo. Na maloj brzini mutite testo dok dodajete preostalo brašno, 60 g odjednom i dodajte samo onoliko koliko je potrebno dok testo ne počne da se odvaja od posude. (Možda vam neće biti potrebno sve brašno.) Nastavite da mutite na maloj brzini još 4 do 5 minuta.

Premažite unutrašnjost velike posude uljem. Prebacite testo na čistu radnu površinu i oblikujte ga u kuglu. Stavite testo u namazanu posudu i okrenite ga da se premaže. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu bez promaje dok se ne udvostruči, oko 1 sat.

Zagrejte rernu na 220°C. Obložite 2 pleha papirom za pečenje i lagano poprskajte sprejom za kuvanje. Napunite veliku šerpu sa 3 litra vode i prokuvajte na srednje jakoj vatri. Dok voda ključa, na blago pobrašnjenoj površini podelite testo na 4 jednaka dela (po 130 grama). Svaki deo uvaljajte u dugačak konopac, dužine oko 55 cm. Isecite svaki konopac na 35 komada (3,8 cm).

Veoma polako umešajte sodu bikarbonu u ključalu vodu. (Smesa će se peniti i može da proključa ako se soda bikarbona doda prebrzo.) Radeći u serijama od 10 do 15 komada, kuvajte isečene pogačice u šerpi sa sodom bikarbonom oko 30 sekundi.

Koristeći veliku šupljikavu kašiku, izvadite ih i stavite na pripremljeni pleh, na razmaku od oko 1,5 cm. Premažite vrhove jajetom i pospite krupnom solju. Pecite pogačice 15 do 18 minuta, ili dok ne porumene. Ostavite da se hlade 5 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i domaće pogačice od samo 4 sastojka.

Pročitajte kako se prave domaće slane pogačice

BONUS VIDEO

Recept za pogačice kraljice Elizabete Izvor: Recept za pogačice kraljice Elizabete

StvarUkusa