Sastojci:

  • 450 g domaćeg testa za picu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, iseckana
  • 1 kašika svežeg peršuna, iseckanog, plus još za ukrašavanje
  • 3 kašike sitno rendanog parmezana
  • 230 g rendanog mocarela sira
  • 150 g isečenih paprika
  • 150 g isečene šunke
  • 150 g isečene salame
  • 1 jaje plus 1 kašika vode
  • so, za posipanje
  • 0,25 kašičice belog luka u prahu
  • marinara sos, za umakanje
Napravite domaće testo za picu:

Sastojci:
1 kg brašna
20 g soli
2 g suvog kvasca
700 ml tople vode

Pomešajte brašno i so u velikoj činiji. Rastvorite kvasac u toploj vodi. Postepeno dodavati vodu u brašno i mešati kašikom dok ne dobijete jednolično testo. Ostavite testo da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi. Preklopite testo da dobije snagu, pa ga prebacite u frižider na 20 sati. Ako želite, možete ostaviti da se diže 6 sati na sobnoj temperaturi bez frižidera. Ako je testo bilo u frižideru, ne zaboravite da ga izvadite najmanje 4 sata pre upotrebe.

Recept za pica rolnice:

Kako biste napravili ove rolnice, prvo razvaljajte već pripremljeno testo. Obložite pleh dimenzija 33×46 cm papirom za pečenje. Razvaljajte testo za picu na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik dimenzija oko 25×36 cm, sa dužim krajem okrenutim ka vama.

U maloj posudi pomešajte maslinovo ulje, beli luk i peršun. Premažite smesu četkicom preko testa. Pospite sa 2 kašike parmezana i polovinom mocarela sira. Dodajte papriku, salame i šunke, a zatim pospite preostalu mocarelu preko mesa.

Počevši od duže strane koja je najbliža vama, čvrsto uvijte testo u rolat, vodeći računa da prelivi ne klize. Stisnite testo sa strane da biste zatvorili, a zatim podvucite ivice ispod. Prebacite rolat, sa šavom nadole, na pripremljeni pleh. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da naraste 30 minuta na sobnoj temperaturi dok zagrejete rernu na 200°C.

Umutite jaje sa jednom kašikom vode i premažite njime rolat. Napravite 4 duboka dijagonalna reza na vrhu kako bi para mogla da izlazi. Pospite solju, belim lukom u prahu i preostalom kašikom parmezana. Pecite 25-30 minuta, ili dok testo ne bude potpuno pečeno i zlatno-smeđe. Ostavite rolat da se hladi 10-15 minuta pre sečenja. Isecite na kriške od 2,5 cm. Servirajte sa dodatnim marinara sosom za umakanje. Možda ćete želeti da napravite i riblje rolnice sa sirom i začinskim biljem.

Pročitajte kako se prave prolećne patlidžan rolnice

BONUS VIDEO

Rolnice od banana hleba sa cimetom Izvor: Rolnice od banana hleba sa cimetom

StvarUkusa