Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 200 ml vode

Za fil:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 400 g krompira
  • biber, crvena paprika, so (po ukusu)

Za podmazivanje:

  • 200 g putera

Priprema:

U moru brzih jela i gotovih kora, ponekad je pravo zadovoljstvo vratiti se osnovama i zamesiti testo ručno, razviti tanke kore i pripremiti pitu onako kako su to radile naše bake. Ova pita sa mesom i krompirom donosi bogat, sočan ukus koji se topi u ustima, uz neodoljivu hrskavost domaćih kora. Idealna je za porodični ručak, vikend uživanje ili kao glavno jelo koje se ponosno iznosi pred goste. 

Savet:

Ako želite dodatnu sočnost, pre pečenja prelijte pitu sa par kašika bujona ili vode pomešane s malo putera – biće meka iznutra, a i dalje hrskava spolja.

Priprema testa: U većoj činiji pomešajte brašno i so. Dodajte jaje i postepeno dodajte vodu, mešajući dok ne dobijete glatko i elastično testo. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.

Priprema fila: U tiganju propržite luk dok ne postane staklast, zatim dodajte meso i propržite dok ne porumeni. Dodajte iseckan krompir na kockice i začine, pa sve dobro promešajte. Dinstajte dok krompir ne omekša i smesa se poveže.

Razvlačenje kora: Testo podelite na 2 dela, pa svaki razvaljajte u krug. Razvijajte ih na pobrašnjenoj površini, pazeći da ne budu previše tanke. Jednu koru stavite u dno tepsije, ali tako da pokriva i ivice pa napunite filom. Drugu koru stavite odozgo pa zalepite krajeve obe kore kako fil ne bi cureo. Premažite otopljenim puterom.

Pitu stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite 30–40 minuta dok ne porumeni i postane hrskava.

Bonus video

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Izvor: Grčka pita sa sirom i spanaćem