Sastojci

Punjenje:

  • 500 g svežeg sira
  • 150 g kisele pavlake
  • 3 jajeta
  • prstohvat soli
  • 400 g tankih kora za pitu
  • 70 g otopljenog putera za premazivanje

Preliv za koru:

  • 1 jaje
  • 150 g kisele pavlake

Priprema:

Hrskava spolja, a sočna i kremasta iznutra, pita uvijača sa sirom je klasik koji nikada ne razočara. Savršena za doručak, lagani ručak ili večeru, ova pita savijača se lako priprema i još brže nestaje sa stola.

Savet

Ako želite dodatnu hrskavost, premažite kore mešavinom putera i malo kisele vode. Takođe, možete dodati malo feta sira u fil za intenzivniji ukus.

U posudi sjedinite sir, pavlaku, jaja i so. Dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Raširite jednu koru i premažite je otopljenim puterom. Preko nje stavite drugu koru, ponovo premažite puterom, pa rasporedite deo fila duž ivice. Uvijte u rolat i pažljivo stavite u nauljen pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil, slažući rolate u pleh u oblik puža.

Umutite jaje sa pavlakom i prelijte preko pite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite pitu da se malo prohladi pre nego što je isečete. Služite je toplu uz jogurt ili kiselo mleko.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Pita sa sirom Izvor: Pita sa sirom