Sastojci:
Za kore:
- 400–450 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 200 ml vode
Za fil:
- 300 g mlevenog mesa
- 2–3 glavice luka (sitno seckane)
- So i biber po ukusu
Ostalo:
- 150 g otopljenog putera (za premazivanje kora)
- 1 žumance + 1 kašičica mleka (za premazivanje pre pečenja)
Priprema:
Burek sa mesom od domaćih razvučenih kora je pravi klasik koji u sebi nosi miris tradicije i domaće kuhinje. Sočan, hrskav i pun ukusa, ovaj burek je idealan za sve prilike i sigurno će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje mesa i domaćih jela.
U posudu prosejati brašno, dodati so, jaje i postepeno sipati vodu. Zamesiti glatko testo i mesiti ga najmanje 10 minuta dok ne postane elastično. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti da odmori 30 minuta.
Na malo ulja propržiti sitno seckani luk dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso, začiniti solju i biberom, pa pržiti dok meso ne dobije zlatnu boju. Ostaviti fil da se ohladi.
Testo podeliti na dve jufke i svaku razviti oklagijom što tanje.
Prebaciti na pobrašnjeni stolnjak i pažljivo razvlačiti rukama dok ne postane gotovo providno. Premazati koru otopljenim puterom, pa rasporediti fil preko nje. Uz pomoć stolnjaka pažljivo zarolati koru i oblikovati u puž. Zatim oklagijom rastanjiti da dobijete oblik lepinje. Prebaciti u podmazan pleh i ponoviti postupak sa drugom korom. Umutiti žumance sa mlekom i premazati burek.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ostaviti burek da se malo prohladi pre sečenja, pa uživati dok je još topao.
Ovaj domaći burek će vas osvojiti svojim ukusom i mirisom – savršen je za doručak, ručak ili večeru.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.