Sastojci:
Za kore:
- 400–450 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 200 ml vode
Za fil:
- 300 g mlevenog mesa
- 2–3 glavice luka (sitno seckane)
- So i biber po ukusu
Ostalo:
- 150 g otopljenog putera (za premazivanje kora)
- 1 žumance + 1 kašičica mleka (za premazivanje pre pečenja)
Priprema:
Burek sa mesom od domaćih razvučenih kora je pravi klasik koji u sebi nosi miris tradicije i domaće kuhinje. Sočan, hrskav i pun ukusa, ovaj burek je idealan za sve prilike i sigurno će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje mesa i domaćih jela.
U posudu prosejati brašno, dodati so, jaje i postepeno sipati vodu. Zamesiti glatko testo i mesiti ga najmanje 10 minuta dok ne postane elastično. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti da odmori 30 minuta.
Na malo ulja propržiti sitno seckani luk dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso, začiniti solju i biberom, pa pržiti dok meso ne dobije zlatnu boju. Ostaviti fil da se ohladi.
Testo podeliti na dve jufke i svaku razviti oklagijom što tanje.
Prebaciti na pobrašnjeni stolnjak i pažljivo razvlačiti rukama dok ne postane gotovo providno. Premazati koru otopljenim puterom, pa rasporediti fil preko nje. Uz pomoć stolnjaka pažljivo zarolati koru i oblikovati u puž. Zatim oklagijom rastanjiti da dobijete oblik lepinje. Prebaciti u podmazan pleh i ponoviti postupak sa drugom korom. Umutiti žumance sa mlekom i premazati burek.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ostaviti burek da se malo prohladi pre sečenja, pa uživati dok je još topao.
Ovaj domaći burek će vas osvojiti svojim ukusom i mirisom – savršen je za doručak, ručak ili večeru.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa