Sastojci:
- 12 listova tankih kora za pitu
- 2 plava patlidžana
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 3 paradajza
- 50 g parmezana (ili drugog sira po izboru)
- 3 kašike ulja
- 3 kašike mleka
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice mlevene paprike
- 1 veza peršuna, sitno seckana
Priprema:
Ova mirisna i sočna pita spaja bogat ukus patlidžana, sočnost paradajza i hrskavost tankih kora, čineći je savršenim laganim jelom za svaku priliku. Može se služiti topla ili hladna, uz jogurt ili osvežavajuću salatu.
Patlidžane iseći na kockice, posoliti i ostaviti 15 minuta da puste gorčinu, zatim isprati i osušiti. U tiganju zagrejati ulje, dodati sitno seckan crni luk i pržiti dok ne postane staklast. Dodati seckani beli luk i patlidžan, pa dinstati 10 minuta uz povremeno mešanje.
Paradajz oljuštiti, sitno iseckati i dodati u smesu. Začiniti solju, biberom i paprikom, pa dinstati još 5-7 minuta dok povrće ne omekša. Na kraju umešati seckani peršun.
U podmazan pleh staviti 3 lista kore, svaki premazati mešavinom mleka i maslinovog ulja. Dodati trećinu fila, zatim prekriti sa još 3 lista kore. Postupak ponoviti dok se ne potroše svi sastojci, završavajući korama. Premazati pitu ostatkom mleka i ulja, posuti struganim parmezanom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne porumeni. Ostaviti da se prohladi pre sečenja.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.