Sastojci:
- 1 kg brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- 2 prstohvata soli
- 1 kašičica crnog bibera
- 200 g neslanog putera
- 300 g rendanog sira
- 200 g rendanog parmezana
- 300 g crnih i zelenih maslina (iseckanih)
- 4 jajeta
- 500 ml mleka
Priprema:
Pogačice su jedan od onih obroka koji svi obožavaju jer spajaju jednostavne, ali bogate ukuse. Ovaj recept sa sirom i maslinama je prava poslastica za ljubitelje slanih grickalica. Hrskave spolja, a mekane iznutra, sa predivnim ukusima rendanog sira i slanih maslina, ove pogačice nisu samo užina, već mogu postati i glavno jelo ako ih poslužite sa nekim finim jogurtom ili svežim povrćem. Idealne su za svaku priliku – od brzog doručka do užine za goste ili porodične obroke. Ako želite da ih pripremite u većoj količini, ovaj recept je savršen, jer daje puno pogačica koje mogu dugo da traju (ako ostavite dovoljno za kasnije).
Zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, biber u činiji. Dodajte hladan puter i utrljajte ga dok ne liči na prezle. Dodajte rendane sireve i iseckane masline. U drugoj činiji umutite jaja i mleko, pa sve dodajte u smesu sa brašnom. Mešajte dok ne dobijete vlažno testo.
Prebacite testo na radnu površinu, kratko ga mesite i formirajte krug debljine 2,5 cm. Isecite kalupima ili seckanjem na 24 pogačice. Stavite ih na pleh, premažite sa malo umućenog jajeta i pospite parmezanom. Pecite 15–20 minuta dok ne porumene. Ohladite na rešetki.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem