Sastojci:

Testo:

  • 100 g maslaca
  • 200 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica suvog začinskog bilja (peršun, origano ili po izboru)
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 400 g brašna

Fil:

  • 2-3 glavice crnog luka
  • 250 g pileće džigerice 
  • So, biber i začini po ukusu
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Ako volite slana peciva sa bogatim nadevom, pogačice punjene pilećom džigericom su pravi izbor za vas. Ove pogačice su savršen spoj mekanog, mirisnog testa i sočnog nadeva od džigerice i luka. Idealne su za doručak, užinu ili kao deo posluženja na svečanim trpezama.

Testo možete aromatizovati sa malo belog luka u prahu ili muskatnog oraščića za još bogatiji ukus.

Nadev možete obogatiti seckanim peršunom ili paprikom za dodatnu svežinu.

Pogačice su podjednako ukusne i tople i hladne, pa ih možete pripremiti unapred za posluženje.

Priprema testa: Ugrejte mleko, dodajte šećer i suvi kvasac, promešajte i ostavite 10 minuta da kvasac nadođe. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i suvo začinsko bilje. Dodajte omekšali maslac i pripremljeni kvasac, pa umesite glatko testo. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste 1 sat.

Priprema nadeva: Na malo ulja propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte očišćenu i naseckanu pileću džigericu i začinite po ukusu. Pržite dok ne omekša i ne ispari višak tečnosti. Ostavite da se ohladi.

Nadošlo testo premesite i razvucite na pobrašnjenoj površini. Isecite krugove pomoću čaše. Na svaki krug stavite po kašičicu nadeva, preklopite i pritisnite ivice viljuškom. Pogačice poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i ostavite još 15 minuta da odstoje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

Bonus video

Pecivo punjeno belim mesom Izvor: Pecivo punjeno belim mesom