Sastojci:
- 350 g brašna
- prstohvat soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g kefira
Priprema:
Pečenje hleba od kiselog testa nije samo kulinarska veština, već i pravo zadovoljstvo. Ovaj hleb je poseban zbog svog dugog procesa fermentacije, koji mu daje bogat, blago kiselkast ukus, prelepu hrskavu koricu i vazdušastu, ali žvakastu sredinu. Osim što je ukusan, hleb od prirodnog kvasca je i lakši za varenje jer se tokom sporog dizanja razgrađuju gluten i složeni ugljeni hidrati.
Hleb od kiselog testa se smatra zdravijim od drugih hlebova, jer sporije oslobađa energiju i lakše se vari.
Bilo da ga jedete sa maslacem, domaćim džemom ili kao osnovu za sendviče, domaći hleb od kiselog testa je pravo malo remek-delo u kuhinji. Jednom kada ga savladate, teško ćete se vratiti na kupovni hleb!
U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so pa na kraju sipajte kefir. Promešajte špatulom da se sastojci dobro sjedine. Pokrijte činiju i ostavite 2h da narasta. Nakon isteka vremena istresite testo na radnu površinu, pospite malo brašnom i umesite hleb.
Dublju šerpu obložite papirom za pečenje i stavite hleb. Napravite par rezova na površini testa. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata.
Bonus video
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu