Sastojci:

  • 350 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 g kefira

Priprema:

Pečenje hleba od kiselog testa nije samo kulinarska veština, već i pravo zadovoljstvo. Ovaj hleb je poseban zbog svog dugog procesa fermentacije, koji mu daje bogat, blago kiselkast ukus, prelepu hrskavu koricu i vazdušastu, ali žvakastu sredinu. Osim što je ukusan, hleb od prirodnog kvasca je i lakši za varenje jer se tokom sporog dizanja razgrađuju gluten i složeni ugljeni hidrati.

Hleb od kiselog testa se smatra zdravijim od drugih hlebova, jer sporije oslobađa energiju i lakše se vari.

Bilo da ga jedete sa maslacem, domaćim džemom ili kao osnovu za sendviče, domaći hleb od kiselog testa je pravo malo remek-delo u kuhinji. Jednom kada ga savladate, teško ćete se vratiti na kupovni hleb!

U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so pa na kraju sipajte kefir. Promešajte špatulom da se sastojci dobro sjedine. Pokrijte činiju i ostavite 2h da narasta. Nakon isteka vremena istresite testo na radnu površinu, pospite malo brašnom i umesite hleb. 

Dublju šerpu obložite papirom za pečenje i stavite hleb. Napravite par rezova na površini testa. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata.

Bonus video

Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva Izvor: Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva