Ovo testo je univerzalno i proizvodi od njega mogu se peći u rerni, pržiti i na suvom tiganju i na ulju. Konkretno, ove lepinje u nastavku su odlična zamena za hleb i dodatak svim drugim jelima. Kada se spremaju u suvom tiganju više liče na pita hleb, a kada se prže na ulju - liče na domaće pite ili krofne.

Sastojci:

  • 250 g kefira
  • 300 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli

Priprema:

Pomešajte brašno i sodu. A u kefir sobne temperature dodajte so. Zatim u kefir postepeno dodajte brašno i mešajte, a potom rukom mesite testo par minuta. Istresite testo na pobrašnjenu radnu površinu i formirajte lopticu. Poklopite testo činijom i ostavite 15ak minuta. Zatim tu jufkicu isecite na 4 dela. Malo nakvasite ruke vodom i od svakog dela rukama formirajte oblik lepinje. Stavite ih u pleh i neka pre pečenja odmore 10 minuta. Premažite ih vodom ili mlekom. Pecite ih u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 180 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa