Ovo testo je univerzalno i proizvodi od njega mogu se peći u rerni, pržiti i na suvom tiganju i na ulju. Konkretno, ove lepinje u nastavku su odlična zamena za hleb i dodatak svim drugim jelima. Kada se spremaju u suvom tiganju više liče na pita hleb, a kada se prže na ulju - liče na domaće pite ili krofne.
Sastojci:
- 250 g kefira
- 300 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Pomešajte brašno i sodu. A u kefir sobne temperature dodajte so. Zatim u kefir postepeno dodajte brašno i mešajte, a potom rukom mesite testo par minuta. Istresite testo na pobrašnjenu radnu površinu i formirajte lopticu. Poklopite testo činijom i ostavite 15ak minuta. Zatim tu jufkicu isecite na 4 dela. Malo nakvasite ruke vodom i od svakog dela rukama formirajte oblik lepinje. Stavite ih u pleh i neka pre pečenja odmore 10 minuta. Premažite ih vodom ili mlekom. Pecite ih u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 180 stepeni.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem