Ovo testo je univerzalno i proizvodi od njega mogu se peći u rerni, pržiti i na suvom tiganju i na ulju. Konkretno, ove lepinje u nastavku su odlična zamena za hleb i dodatak svim drugim jelima. Kada se spremaju u suvom tiganju više liče na pita hleb, a kada se prže na ulju - liče na domaće pite ili krofne.
Sastojci:
- 250 g kefira
- 300 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Pomešajte brašno i sodu. A u kefir sobne temperature dodajte so. Zatim u kefir postepeno dodajte brašno i mešajte, a potom rukom mesite testo par minuta. Istresite testo na pobrašnjenu radnu površinu i formirajte lopticu. Poklopite testo činijom i ostavite 15ak minuta. Zatim tu jufkicu isecite na 4 dela. Malo nakvasite ruke vodom i od svakog dela rukama formirajte oblik lepinje. Stavite ih u pleh i neka pre pečenja odmore 10 minuta. Premažite ih vodom ili mlekom. Pecite ih u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 180 stepeni.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus