Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LETNJE KROFNE BEZ JAJA, KVASCA I MLEKA: Ovako se najbrže pripremaju, vazdušaste su, a i ne prže se u ulju (VIDEO)

Autor Sanja Belinić

Najlakši način da napravite krofne.

 Krofne sa čokoladom Izvor: Printscreen/YT/thecanok

Krofne su su se jele u antičkoj Grčkoj i Rimu, a u Evropi su postale popularne u XV veku i to u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. U Nemačkoj je u tom dobu bilo teško doći do šećera, tako da se testo jelo sa mesom ili pečurkama. 

Da li ste znali da krofne nekada nisu imale rupu u sredini, a i danas se često prave tako. Ali, ta rupa u centru testa je praktična, jer služi da se ono ravnomerno peče i da krofna ne bude živa u sredini. Prvi pravi recept za ovo slatko pecivo može se pronaći u engleskim kuvarima iz 1803. godine, u odeljku sa „američkom hranom". Krofna takođe ima dugu istoriju među Jevrejima. Testo slično današnjim krofnama služi se već vekovima za praznike poput Hanuke. Kod nas su se služile za Srpsku novu godinu, ali to je pomalo zaboravljena tradicija. 

Nebitno je da li ih pržite, pečete u rerni, punite džemom i prelivate glazurom, krofne uvek izmame osmeh na lice. Ovo je zdrava verzija od samo 3 sastojka, a brašno možete da zamenite bademovim. 

Sastojci:

  • 1 banana srednje veličine
  • 1/2 šolje brašna (dodati još ako je potrebno)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • malo čokolade 

Možda će vas zanimati

Priprema:

Bananu ispasirajte, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Sjedinite testo i razvucite. Zatim okruglom modlom napravite krugove i stavite u pleh obložen pek papirom. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Umočite u istopljenu čokoladu. 

Pogledajte

00:28
Kako se prave krofne
Izvor: TikTok/thecanok
Izvor: TikTok/thecanok

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti