Sastojci:
- 570 g brašna, tip 550
- 140 ml mlake vode
- 13 g soli
- 290 g jogurta
- 0,5 g svežeg kvasca
Recept za hrskavi jogurt hleb:
Kako biste napravili ovaj hleb u velikoj posudi pomešajte brašno i so. Rastvorite kvasac u mlakoj vodi pa ga dodajte u brašno. Dodajte jogurt i sve dobro izmešajte u testo.
Mesite testo na lagano pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično, oko 7 minuta. Vratite testo u činiju, pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu 8 sati. Za to vreme testo treba da naraste.
Dignuto testo pažljivo stavite na malo pobrašnjenu površinu, preklopite ga i oblikujte u okrugli hleb. Ponovo pokrijte i ostavite da odstoji oko 8 sati. Zagrejte rernu na 250 stepeni C i zagrejte šerpu za pečenje dok se rerna zagreva.
Čim se šerpa i rerna zagreju, pažljivo stavite komad testa prvo na papir za pečenje, a zatim u vruću šerpu i zatvorite poklopac. Smanjite temperaturu rerne na 230°C. Pecite hleb 25 minuta sa zatvorenim poklopcem.
Skinite poklopac i pecite hleb još 25 minuta dok ne dobije lepu zlatnu koricu. Pažljivo ga izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki. Narežite ga i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći hleb od heljde.
Pročitajte kako se pravi hleb punjen sirom i piletinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem
Kako očistiti drvenu dasku za sečenje