Sastojci:

  • 570 g brašna, tip 550
  • 140 ml mlake vode
  • 13 g soli
  • 290 g jogurta
  • 0,5 g svežeg kvasca
Zašto je korisno da konzumirate jogurt?

Jogurt je bogat kalcijumom koji pomaže da organizam izlučuje manje hormona kortizola i time olakšava proces mršavljenja. Aminokiseline koje se nalaze u jogurtu pomažu da se smanje masnenaslage. Sadrži probiotike koji su ključni za rad probavnog sistema. Takođe, sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, joda, cinka, riboflavina i vitamina B5.

Recept za hrskavi jogurt hleb:

Kako biste napravili ovaj hleb u velikoj posudi pomešajte brašno i so. Rastvorite kvasac u mlakoj vodi pa ga dodajte u brašno. Dodajte jogurt i sve dobro izmešajte u testo.

Mesite testo na lagano pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično, oko 7 minuta. Vratite testo u činiju, pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu 8 sati. Za to vreme testo treba da naraste.

Dignuto testo pažljivo stavite na malo pobrašnjenu površinu, preklopite ga i oblikujte u okrugli hleb. Ponovo pokrijte i ostavite da odstoji oko 8 sati. Zagrejte rernu na 250 stepeni C i zagrejte šerpu za pečenje dok se rerna zagreva.

Čim se šerpa i rerna zagreju, pažljivo stavite komad testa prvo na papir za pečenje, a zatim u vruću šerpu i zatvorite poklopac. Smanjite temperaturu rerne na 230°C. Pecite hleb 25 minuta sa zatvorenim poklopcem.

Skinite poklopac i pecite hleb još 25 minuta dok ne dobije lepu zlatnu koricu. Pažljivo ga izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki. Narežite ga i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći hleb od heljde.

Pročitajte kako se pravi hleb punjen sirom i piletinom

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa