Sastojci:
- 500 g oljuštenih zrna heljde
- 200 ml vode
- ¼ kašičice krupne morske soli
- 2 kašičice semena maka i susama
Recept za domaći hleb od heljde:
Kako biste napravili hleb, isperite oljuštena sirova zrna heljde pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Prebacite ispranu heljdu u veliku posudu. Potpuno potopite zrna velikom količinom hladne vode. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da odstoji 6 do 7 sati.
Kada se natopi, ocedite vodu, ali ne ispirajte zrna heljde. Prebacite ih u blender sa 200 ml vode i soli. Blendirajte, krenite od male brzine i polako povećavajte, sve dok ne dobijete veoma glatku teksturu bez ikakvih komadića heljde.
Sipajte mešano heljdino testo nazad u činiju. Ponovo ga pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 24 sata. Zagrejte rernu na 176 °F. Dok se rerna zagreva, pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
U pripremljenu tepsiju sipajte fermentisano heljdino testo. Pospite makom i susamom i pecite 90 minuta.
Izvadite hleb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga narežete. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i hleb punjen sirom i piletinom.
Pročitajte kako se pravi irski hleb sa suvim grožđem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Posni rižoto sa tikvicama i paradajzom
Zapečeni hrskavi krompirići sa parmezanom
Sočna krompir salata za prilog uz meso