Sastojci:

  • 500 g oljuštenih zrna heljde
  • 200 ml vode
  • ¼ kašičice krupne morske soli
  • 2 kašičice semena maka i susama
Koliko dugo bi trebalo da fermentišete testo?

Fermentacija zavisi od temperature. U hladnijim klimatskim uslovima biće potrebna duža fermentacija, a može se skratiti kako temperatura raste tokom godine, jer toplota ubrzava fermentaciju. Za hladnije klime (zima, sa unutrašnjom temperaturom od približno 20°C, fermentirajte testo 24 sata. Ako je unutrašnja temperatura ispod 20°C, možete pokušati da ostavite testo na najtoplijem mestu u vašoj kući, kako bi imao najbolje uslove za fermentaciju. Za topliju klimu sa unutrašnjom temperaturom između 25 – 30°C, preporučuje se fermentacija od 12 sati.

Recept za domaći hleb od heljde:

Kako biste napravili hleb, isperite oljuštena sirova zrna heljde pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Prebacite ispranu heljdu u veliku posudu. Potpuno potopite zrna velikom količinom hladne vode. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da odstoji 6 do 7 sati.

Kada se natopi, ocedite vodu, ali ne ispirajte zrna heljde. Prebacite ih u blender sa 200 ml vode i soli. Blendirajte, krenite od male brzine i polako povećavajte, sve dok ne dobijete veoma glatku teksturu bez ikakvih komadića heljde.

Sipajte mešano heljdino testo nazad u činiju. Ponovo ga pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 24 sata. Zagrejte rernu na 176 °F. Dok se rerna zagreva, pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

U pripremljenu tepsiju sipajte fermentisano heljdino testo. Pospite makom i susamom i pecite 90 minuta.

Izvadite hleb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga narežete. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i hleb punjen sirom i piletinom.

Pročitajte kako se pravi irski hleb sa suvim grožđem

BONUS VIDEO

Brioš punjen karamelom i orasima Izvor: Brioš punjen karamelom i orasima

StvarUkusa