Sastojci:

  • 360 g višenamenskog brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 120 g putera, omekšanog
  • 240 g šećera
  • 3 velika jajeta, sobne temperature
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 120 g kisele pavlake
Trikovi za pečenje testa!

Prašak za pecivo se uvek stavlja u brašno. Testa postaju mekša i ukusnija ako se posebno mute žumanca i belanca u sneg. Šećer i jaja se mute dok smesa ne postane bela. Proizvodi od testa se peku u prethodno zagrejanoj rerni. Ako testo sa maslacem počne da se lepi i opušta, stavlja se u frižider kako bi se steglo. Uvek premažite maslacem tepsiju ili kalup za kolače i pospite brašnom, ili pecite na nauljenom prozračnom pirinčanom papiru koji ne propušta masnoće i vlagu.

Recept za slatki hleb sa kiselom pavlakom:

Kako biste napravili ovaj hleb, zagrejte rernu na 176 stepeni C. Obložite dno tepsije komadom papira za pečenje, a zatim premažite dno i stranice uljem. U maloj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so.

U velikoj posudi za mešanje umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i mekani. Nastavite da mutite i dodajte jaja, jedno po jedno. Umešajte vanilin ekstrakt i pavlaku. Polako mešajte mešavinu brašna, samo dok se ne sjedini.

Sipajte testo u pripremljen pleh i pecite 45-60 minuta. Servirajte uz omiljeni namaz. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i irski hleb sa suvim grožđem.

Pročitajte kako se pravi brzinski banana hleb sa čokoladom

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa