Sastojci:

Za hleb:

  • 15 g svežeg kvasca
  • 25 g šećera
  • 200 g toplog mleka
  • 500 g brašna, plus malo brašna za mešenje i posipanje
  • 15 g putera
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 150 g slanine isečene na kriške
  • 300 g šunke isečene na kriške
  • 150 g zelenih maslina
  • 2 kašike suvog grožđa

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 2 kašičice smeđeg šećera

Pogledajte kako se pravi:

Recept za punjeni hleb sa maslinama i šunkom:

Za punjeni hleb izmrvite kvasac u maloj posudi. Dodajte šećer, oko 50 ml toplog mleka i nekoliko kašika brašna. Sve izmešajte i stavite posudu na toplo mesto. Kada kvasac malo naraste, brašno pomešajte sa solju i puterom. Dodajte mešavinu jaja i kvasca. Sve izmešajte i postepeno dodajte toplo mleko da se dobije testo.

Zamesite testo i stavite ga u činiju. Pokrijte posudu i stavite je na toplo mesto 1 sat. U međuvremenu isecite masline, jer ih je tako lakše urolati. Pleh za pečenje prekrijte papirom za pečenje ili silikonskom prostirkom za pečenje i pospite sa malo brašna. Pospite kuhinjsku ploču sa malo brašna, izvadite testo iz činije i isecite ga na 2 dela za 2 hleba. Jedan deo testa razvaljajte u pravougaonik. Stavite polovinu kriški slanine na testo. Zatim pokrijte testo kriškama šunke.

Na vrh stavite masline u nekoliko redova i nasumično stavite suvo grožđe. Zarolajte testo i zatvorite krajeve vekni. Pokrijte veknu krpom i na isti način pripremite drugu veknu. Ostavite obe vekne da odmaraju 1 sat. Testo će ponovo malo porasti. Podesite rernu da se zagreje na 180 ° C. Pomoću viljuške, napravite rupe na površini hleba.

Pomešajte jaje sa smeđim šećerom i njime obilno premažite vekne. Stavite ih u rernu da se peku 20 do 25 minuta, dok lepo ne porumene. Kada su vekne pečene izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade u plehu, pre nego što ih isečete. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći rolovani hleb sa belim lukom i peršunom.

Pročitajte i kako se pravi najukusniji hleb sa spanaćem i feta sirom

BONUS VIDEO

Instagram/celia_oeg/cltures_sucre Brioš punjen karamelom i orasima

StvarUkusa