Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 30 g putera
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 manja tikvica
  • 3 jajeta
  • 3 kašike pavlake
  • 70 g feta sira
  • 100 g rendanog tvrdog sira
  • Slatka paprika u prahu
  • Suvi bosiljak (ili svež, po želji)
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Kad želite nešto drugačije od klasične pite, ovaj tart sa krompirom kao podlogom je pravo osveženje. Ukusan, kremast i bogat povrćem i sirom – savršen za večeru uz čašu jogurta.

Savet:

Pire možete obogatiti kašikom pavlake ili rendanim sirom da bude još kremastiji.

Skuvajte krompir u slanoj vodi, procedite i izgnječite dok je još topao. Umutite u njega puter i začinite po ukusu. Rasporedite pire krompir u podmazan kalup, formirajući podlogu i ivice. Ostavite da se prohladi.

Na malo ulja propržite sitno seckan crni luk i tikvicu dok ne omekšaju. Umutite jaja sa pavlakom, dodajte začine i feta sir. Umešajte dinstano povrće. Sipajte fil preko krompir podloge, pospite kačkavaljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok fino ne porumeni.

Bonus video

Recept za palačinke od sira i krompira Izvor: Recept za palačinke od sira i krompira