Recepti sa tikvicama su uvek popularni, a ako vam je dosadilo da ih pohujete ili pravite druga uobičajena jela, ovaj tart je pravo gastronomsko zadovoljstvo. Sočne tikvice, krckava domaća kora i pikantni parmezan - tart sa tikvicama je lak za pripremu, a ukus je jedinstven.
Sastojci:
- 1 1/2 šolje višenamenskog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 šolje neslanog putera, hladnog i isečenog na kockice
- 3-4 kašike ledene vode
- 3 srednje tikvice, tanko isečene
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali luk, tanko isečenog
- 2 čena belog luka, sitno iseckanog
- 1 šolja iseckanog mocarela sira
- 1/4 šolje rendanog parmezana
- 2 kašike seckanog svežeg bosiljka
- So i biber po ukusu
Recept:
Zagrejte rernu na 190°C. U procesoru za hranu pomešajte brašno i so. Dodajte hladan puter isečen na kockice i mešajte dok smesa ne bude podsećala na krupne mrvice. Postepeno dodajte ledenu vodu, jednu jednu po supenu kašiku, "pulsirajući" u blenderu nakon svakog dodavanja dok testo ne počne da se spaja.
Prebacite testo za slanu tortu sa tikvicama na lagano pobrašnjenu površinu i premesite ga nekoliko puta da se sjedini u glatku loptu. Spljoštite loptu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
U međuvremenu pripremite fil. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk i dinstajte dok ne omekša i postane providan, oko 5 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
Razvaljajte ohlađeno testo na lagano pobrašnjenoj površini da stane u tepsiju od 23 centimetra. Razvaljano testo pažljivo prebacite u tepsiju, pritiskajući ga na dno i stranice. Odrežite višak testa.
Pospite seckanu fetu ravnomerno po dnu kore za tart. Preko sira rasporedite prženi luk i beli luk. Ređajte isečene tikvice na sir i luk u šablonu koji se preklapa. Preko tikvica pospite rendani parmezan i seckani svež bosiljak. Začinite solju i biberom po ukusu.
Tart pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok kora ne porumeni, a tikvice omekšaju. Izvadite tart sa tikvicama iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Uživajte u tartu koji na najbolji način prikazuje ukus svežih tikvica i aromu začinskog bilja i parmezana!
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem