Proja je lako i jednostavno pecivo, koje uz samo malo truda i kreativnosti možete napraviti u bezbroj različitih, preukusnih varijanti. Naš predlog je letnja proja sa crvenom paprikom i sirom, a najbolje je da koristite zreli kačkavalj kako bi bila malo pikantna. Servirajte je dok je još topla, ali može i da stoji do tri dana. Evo kako se pravi letnja proja sa crvenom paprikom i sirom!
Sastojci:
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1/4 šolje šećera
- 1 šolja jogurta
- 1/4 šolje neslanog putera, rastopljenog
- 2 velika jaja
- 1 šolja iseckanog starog kačkavalja
- 1/2 šolje crvene paprike isečene na kockice
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
Recept:
Zagrejte rernu na 190°C i namastite kvadratni pleh za pečenje. U velikoj posudi za mešanje pomešajte kukuruzno i obično brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dobro promešajte kako biste bili sigurni da su suvi sastojci ravnomerno pomešani.
U posebnoj posudi umutite jogurt, otopljeni puter i jaja dok se dobro ne sjedine. Sipajte tečne sastojke u suve i mešajte dok se ne sjedine. Sada je vreme da dodate sastojke koji ovu proju čine posebnom i preukusnom! Ubacite iseckani sir, crvenu papriku iseckanu na kockice i seckani svež peršun. Testo za proju trebalo bi da bude lepo prošarano ovim sastojcima. Sipajte testo u pripremljeni pleh, ravnomerno ga rasporedite lopaticom.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok proja ne porumeni na vrhu i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Aroma sveže pečene proje sa pikantnim dodacima ispuniće vašu kuhinju!
Kada je gotovo, izvadite pleh iz rerne i ostavite da se proja ohladi nekoliko minuta. Proja ima najbolji ukus kada se služi topla.
Proju isecite na kvadrate i poslužite kao prilog ili kao samostalnu užinu. Kombinacija slatkog kukuruznog hleba, slanog sira i blagih crvenih paprika je jednostavno divna. To je recept koji će zasigurno impresionirati vašu porodicu i prijatelje. Nemojte se iznenaditi ako vam zatraže recept!
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem