Proja je specijalitet koji se pravi od jeftinih sastojaka i od davnina se koristi umesto hleba. Za pravi starinski recept potrebno je samo kukuruzno brašno, so i ključala voda, pa kada se sastojci pomešaju peče se u dobro podmazanoj tepsiji. Danas se dodaje i ulje, kao i prašak za pecivo, kako proja ne bi bila previše suva.Postoji i modernija verzija čuvenog recepta, tkz. projara, u koju se dodaje sir, jogurt, šunka, povrće... Proju možete da služite kao predjelo na slavi, ali i kao dodatak uz pečenje ili sarmu. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 ml kisele vode 
  • 1 kašičica soli 
  • 50 ml ulja 
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Onda sipajte ulje, promešajte, a onda postepeno sipajte i kiselu vodu. Sve lepo sjedinite, smesa treba da bude ređa. Tepsiju dobro nauljite, stavite pek papir, pa sipajte smesu. Rernu zagrejte da bude baš vrela, pa stavite proju i pecite na 220°C oko 20-30 minuta. Čačkalicom proverite da li je spremna. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE