Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRAVI STARINSKA PROJA: Rastresita i prava domaćinska sa hrskavom korom

Isprobajte starinski recept za pravu proju.

 Prava starinska proja Izvor: Shutterstock

Proja je specijalitet koji se pravi od jeftinih sastojaka i od davnina se koristi umesto hleba. Za pravi starinski recept potrebno je samo kukuruzno brašno, so i ključala voda, pa kada se sastojci pomešaju peče se u dobro podmazanoj tepsiji. Danas se dodaje i ulje, kao i prašak za pecivo, kako proja ne bi bila previše suva.Postoji i modernija verzija čuvenog recepta, tkz. projara, u koju se dodaje sir, jogurt, šunka, povrće... Proju možete da služite kao predjelo na slavi, ali i kao dodatak uz pečenje ili sarmu. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 ml kisele vode 
  • 1 kašičica soli 
  • 50 ml ulja 
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Onda sipajte ulje, promešajte, a onda postepeno sipajte i kiselu vodu. Sve lepo sjedinite, smesa treba da bude ređa. Tepsiju dobro nauljite, stavite pek papir, pa sipajte smesu. Rernu zagrejte da bude baš vrela, pa stavite proju i pecite na 220°C oko 20-30 minuta. Čačkalicom proverite da li je spremna. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Biljka

Eto to je prava proja. Proja je mnoge u proslosti othranila, u vreme.mnogih ratova koji su zadesili Srbiju. Proju pravim godinama. Pravila je i moja baka, i moja majka, a najbolja je i najsladja kada se jede uz kuvani kiseli kupus i podvarak. Projara je specijalitet sa dodacima u koju se ubacuju razni filovi od raznih dodataka, npr. sira, kajmaka .. I projaru i proju cesto pravim. Mnoge danasnje domacice uvrstuju proju i projaru u isto, a nije. To bi isto bilo npr. kada krofne ne bi bile vise krofne, nego obicni ustipci. Od istog su testa zar ne? Sticem utisak, kao da neko hoce da ponisti nazive nesto sto je nase i pretvara te iste nazive , u nesto drugo i jako mi je zao zbog toga. Nase su majke i bake sa ponosom pravile i jedno i drugo, posebno proju, kada se nije nista osim projinog brasna imalo. U svim starim nasim knjigama se znalo, sta je proja a sta projara.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti