Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 80 g sira (kačkavalj ili po izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 paprika 
  • 3 jajeta
  • prezle po potrebi
  • Kornfleks (nezaslađen)
  • 2 lovorova lista
  • So, biber po ukusu
  • Malo ulja

Priprema:

Hrskavi spolja, mekani iznutra – ovi kroketi su pravo zadovoljstvo bez prženja u dubokom ulju. Kornfleks im daje savršenu koricu, a krompir i sir unutra tope se u ustima. Idealni su kao prilog, užina ili lagana večera, a vole ih i deca i odrasli.

Savet:

Kornfleks pre valjanja lagano izmrvite rukama da ne bude previše krupan, ali ni sasvim mleven.

Skuvajte krompir sa lovorovim listom u slanoj vodi dok ne omekša. Ocedite i izgnječite ga u pire. Izdinstajte luk i papriku na malo ulja dok ne omekšaju i puste miris. U ohlađeni pire dodajte dinstano povrće, rendani sir, 1 jaje, so i biber. Dobro promešajte. Po potrebi dodajte malo prezli da masa bude kompaktna i da se lako oblikuje. Oblikujte krokete (valjke ili kuglice). 

Uvaljajte svaki kroket u brašno (po želji), zatim u umućena 2 jajeta, pa u izmrvljen kornfleks. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje, premažite uljem ili poprskajte sprejom za kuvanje. Pecite u rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi. Na pola vremena okrenite da se ravnomerno ispeku.

Bonus video

Kroketi od krompira Izvor:  Kroketi od krompira