Sastojci:
- 800 g krompira
- 80 g sira (kačkavalj ili po izboru)
- 1 glavica crnog luka
- 1 paprika
- 3 jajeta
- prezle po potrebi
- Kornfleks (nezaslađen)
- 2 lovorova lista
- So, biber po ukusu
- Malo ulja
Priprema:
Hrskavi spolja, mekani iznutra – ovi kroketi su pravo zadovoljstvo bez prženja u dubokom ulju. Kornfleks im daje savršenu koricu, a krompir i sir unutra tope se u ustima. Idealni su kao prilog, užina ili lagana večera, a vole ih i deca i odrasli.
Skuvajte krompir sa lovorovim listom u slanoj vodi dok ne omekša. Ocedite i izgnječite ga u pire. Izdinstajte luk i papriku na malo ulja dok ne omekšaju i puste miris. U ohlađeni pire dodajte dinstano povrće, rendani sir, 1 jaje, so i biber. Dobro promešajte. Po potrebi dodajte malo prezli da masa bude kompaktna i da se lako oblikuje. Oblikujte krokete (valjke ili kuglice).
Uvaljajte svaki kroket u brašno (po želji), zatim u umućena 2 jajeta, pa u izmrvljen kornfleks. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje, premažite uljem ili poprskajte sprejom za kuvanje. Pecite u rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi. Na pola vremena okrenite da se ravnomerno ispeku.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem