Sastojci:

  • 180 g zdrobljenog kornfleksa
  • 1/2 kašičice začina za piletinu
  • 1/2 kašičice paprike
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice sušene majčine dušice
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2 kašike mleka
  • 450 g pilećeg belog mesa
  • 2 kašičice ulja

Za sos:

  • 1 kašika putera
  • 1 kašika višenamenskog brašna
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/8 kašičice soli
  • 120 ml mleka
  • 60 ml pilećeg bujona, nerazređenog
  • 1 kašičica šerija
  • 2 kašike mlevenog vlašca
Kako da vam piletina bude sočnija?

Pre nego što počnete sa prženjem belog mesa prvo ga potopite u rastvor soli i vode. U litar vode stavite oko 70 g soli i sve zagrejte, ohladite i potom ubacite u frižider. Nakon toga u tu tečnost ubacite piletinu i nastavite da držite u frižideru. Ostavite da 1 kg mesa odstoji 1,5 sat. Nakon toga belo meso osušite ubrusom i nastavite sa daljom pripremom.

Recept za piletinu sa kornfleksom u belom sosu:

Kako biste napravili piletinu na ovaj način prvo u plitkoj činiji pomešajte prvih 6 sastojaka. Stavite mleko u drugu plitku posudu. Potopite piletinu u mleko, a zatim uvaljajte u mešavinu kornfleksa.

U velikom tiganju pržite piletinu u ulju na srednjoj vatri, 6-8 minuta sa svake strane. U međuvremenu, u malom loncu istopite puter. Umešajte brašno, biber i so dok ne postane glatko.

Postepeno umešajte mleko, bujon i šeri. Pustite da proključa, pa kuvajte i mešajte dok se ne zgusne, 1-2 minuta. Umešajte vlašac. Servirajte sa piletinom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ćufte od piletine i povrća zapečene u rerni.

Pročitajte i kako se prave gnezda od mlevenog pilećeg mesa punjena jajima

BONUS VIDEO

Recept za pileće burgere sa spanaćem i fetom Izvor: Recept za pileće burgere sa spanaćem i fetom

StvarUkusa