Sastojci:

  • 500 g brokolija
  • 5 jaja
  • 200 g šampinjona
  • 150 ml mleka
  • 3 paradajza
  • 100 g sira
  • so i biber po ukusu
Zašto je korisno da jedete brokoli?

Brokoli je vrlo bogat vitaminima, poput vitamina K koji je važan za zgrušavanje krvi i zdrave kosti. Sadrži takođe vitamine B grupe. Obiluje kalijumom koji je koristan za visok krvni pritisak, a bogat je i fosforom, gvožđem i hromom. Odlična je podrška digestivnom traktu zbog obilja vlakana.

Recept za brokoli i šampinjone u mlečnom sosu:

Kako biste napravilibrokoli na ovaj način, prvo u šerpu sipajte oko dva litra vode i prokuvajte. Dok voda ključa, pripremite sastojke. Pola kilograma brokolija odvojite na cvetove i isecite ih na pola. Šampinjone isekajte sitno. U vodu sipajte pola kašike soli i promešajte. Zatim ubacite pripremljeni brokoli i pečurke. Poklopite tiganj i kuvajte nakon ključanja oko 3-4 minuta. Posle 3 minuta, brokoli i pečurke prebacite u ledenu vodu.

Ohlađeni brokoli i pečurke procedite. Nakon toga razbijte 5 jaja u odvojenu činiju. Dodajte 150 ml mleka. Posolite i pobiberite sve po ukusu. Mešajte dok ne postane glatko. Isecite dva ili tri srednja paradajza na kriške, a kačkavalj narendajte. Podmažite posudu za pečenje puterom.

U pripremljenu vatrostalnu posudu stavite brokoli i pečurke. Sve prelijte pripremljenim sosom od jaja. Stavite kriške paradajza odozgo i pospite rendanim sirom. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite 40 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i musaku sa brokolijem i mlevenim mesom.

Pročitajte kako se pravi posna salata sa brokolijem i bademima kao iz restorana

BONUS VIDEO

Brokoli pranje ciscenje Izvor: Brokoli pranje ciscenje

StvarUkusa