Sastojci:

  • 10 g suvog kvasca
  • 15 g šećera
  • 200 ml toplog mleka
  • 200 ml tople vode
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 625 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 30 g putera
Trik za još bolje testo

Iskusne domaćice kažu da treba da otopite puter u tiganju i da ga pržite 7- 8 minuta, sve vreme mešajući. Zatim ga sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi. U testo dodajte dobijenu smesu i lepo umesite. Peciva će biti neverovatno ukusna i mekana.

Recept za domaće hlepčiće sa susamom:

Kako biste pripremili hleb, prvo pomešajte suvi kvasac i šećer. Dodajte im toplo mleko i vodu i dobro promešajte. Zatim sipajte ulje i dodajte jaje, pa promešajte. Postepeno dodajte pšenično brašno, a zatim dodajte 1 kašičicu soli i dobro promešajte. U smesu ubacite puter i nastavite da mešate.

Prebacite testo na radnu površinu i nastavite da mesite. Oblikujte ga u kuglu, podmažite činiju uljem i ubacite kuglu testa u činiju. Poklopite najlonskom folijom i ostavite da se diže na toplom mestu 1 sat. Nakon toga opet prebacite teto na radnu površinu, malo ga premesite i isecite na 12 komada. Svaki komad oblikujte u kuglu, skupljajući u centru smesu prstima.

Nakon toga svaku kuglicu malo razvaljajte i napravite nožem u testu plitke rezove u cik-cak. Skupite prstima rubove testa i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Kada poređate sve komade testa premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni pola sata. Možda ćete želeti da napravite i ovseni hleb sa jogurtom i mešavinom semenki.

Pročitajte kako da napravite i raženi hleb

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa