Sastojci:
- 10 g suvog kvasca
- 15 g šećera
- 200 ml toplog mleka
- 200 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 625 g pšeničnog brašna
- 1 kašičica soli
- 30 g putera
Recept za domaće hlepčiće sa susamom:
Kako biste pripremili hleb, prvo pomešajte suvi kvasac i šećer. Dodajte im toplo mleko i vodu i dobro promešajte. Zatim sipajte ulje i dodajte jaje, pa promešajte. Postepeno dodajte pšenično brašno, a zatim dodajte 1 kašičicu soli i dobro promešajte. U smesu ubacite puter i nastavite da mešate.
Prebacite testo na radnu površinu i nastavite da mesite. Oblikujte ga u kuglu, podmažite činiju uljem i ubacite kuglu testa u činiju. Poklopite najlonskom folijom i ostavite da se diže na toplom mestu 1 sat. Nakon toga opet prebacite teto na radnu površinu, malo ga premesite i isecite na 12 komada. Svaki komad oblikujte u kuglu, skupljajući u centru smesu prstima.
Nakon toga svaku kuglicu malo razvaljajte i napravite nožem u testu plitke rezove u cik-cak. Skupite prstima rubove testa i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Kada poređate sve komade testa premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni pola sata. Možda ćete želeti da napravite i ovseni hleb sa jogurtom i mešavinom semenki.
Pročitajte kako da napravite i raženi hleb
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini