Sastojci:

  • 384 g brašna
  • 100 g raženog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 10 g instant kvasca
  • 1 kašika semena kima
  • 400 ml mlake vode
  • 45 g meda
  • 2 kašikemaslinovog ulja
  • omekšani puter, za podmazivanje
Zašto je korisna raž?

Raž je žitarica koja obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži malo glutena i skroba pa je pogodna za ishranu dijabetičara. Sadrži vitamine B kompleksa i vitamin E.

Recept za raženi hleb:

Kako biste napravili hleb, u velikoj posudi umutite brašno, so, instant kvasac i semenke kima. U srednjoj posudi umutite vodu i med dok se med ne rastvori. Dodajte u brašno, a zatim 1 kašiku ulja. Pomoću lopatice mešajte dok se tečnost ne upije i sastojci ne formiraju lepljivu kuglu testa. Pokrijte činiju vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže 2 do 3 sata, dok se testo ne udvostruči.

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Podmažite pleh za vekne omekšanim puterom. Kada se testo udvostruči, pokapajte preostalu kašiku maslinovog ulja preko vrha i rukom utrljajte ulje po površini. Rukom ponovo oslobodite testo sa ivica posude, a zatim okrenite loptu tako da strana ulja bude dole. Umotajte testo u kolut ili u oblik vekne, a zatim ga prebacite na pripremljenu posudu sa šavom nadole.

Pustite da se testo diže na radnoj površini 45 minuta do sat vremena ili dok ne naraste značajno - trebalo bi da bude iznad ivice tiganja za oko 2,5 cm. Prebacite pleh u rernu i pecite 45 minuta, ili dok vrh ne porumeni. Izvadite pleh iz rerne i okrenite veknu na rešetku za hlađenje. Pustite da se ohladi najmanje 30 minuta pre sečenja. Možda ćete želeti da napravite i domaći hleb od celog zrna.

Pročitajte kako se pravi domaći hleb sa ovsenim pahuljicama i semenkama

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa