Sastojci:
- 700 g tikvica
- 400 g krompira
- 1 luk
- 2 šargarepe
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 20 g putera
- 1 čen belog luka
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- sveže začinsko bilje za dekoraciju
Recept za najukusniji potaž od tikvica:
Kako biste napravili ovaj potaž, prvo pripremite povrće. Narežite luk na kockice, narendajte šargarepu, iseckajte 1 čen belog luka. Tikvice i krompir isecite na kockice. U veliku šerpu sipajte ulje i stavite komad putera za aromu i ukus. Na zagrejano ulje dodati seckani crni luk. Pržite 3-5 minuta na srednjoj vatri. Povremeno mešajte da ne zagori.
U luk dodajte rendanu šargarepu. Promešajte i pržite još oko minut. Zatim dodajte seckani beli luk. Ponovo promešajte i pržite još 2 minuta. U povrće dodajte pripremljene tikvice i stavite krompir. Prelijte sve vodom, promešajte, posolite po ukusu i ponovo malo promešajte.
Poklopite šerpu poklopcem i kuvajte povrće 15 minuta nakon što voda provri. Sve povrće treba da bude potpuno kuvano. Nakon toga ga izmiksirajte ručnim blenderom, dok ne postane glatko. Skinite sa ringle dok blendirate. Sipajte zatim 200 ml pavlake za kuvanje.
Dodajte 1 kašičicu mlevene slatke paprike, začinite mlevenim crnim biberom i sve izmešajte. Kada provri, mešajte da ne zagori pa kuvajte još oko minut i skinite sa vatre. Iseckajte začinsko bilje na sitno, servirajte potaž i odozgo pospite začinskim biljem. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu čorbu od šargarepe i crvenog sočiva.
Pročitajte kako se pravi luksuzni francuski potaž od raznog povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade