Sastojci:
- 1 kašika putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 1 čen belog luka, tanko narezan
- so i biber po ukusu
- 700 g tikvica, naseckanih
- 80 ml bujona od povrća
- 200 ml vode
- sirove tikvice za ukras
Recept za potaž od tikvica:
Kako biste napravili potaž, u velikoj šerpi istopite puter u maslinovom ulju. Dodajte crni i beli luk, začinite solju i biberom i pržite na umereno laganoj vatri, često mešajući, dok ne omekša, 7 do 8 minuta. Dodajte tikvice i pržite često mešajući, dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Sipajte potom bujon i vodu i pustite da provri, pa kuvajte dok tikvice ne omekšaju, oko 10 minuta.
Radeći u dve serije, u blenderu izblendirajte potaž, dok ne postane svilenkasto gladak. Vratite supu u šerpu i začinite solju i biberom. Pustite da se prohladi pa ubacite u frižider da se potpuno ohladi. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da naparavite i pileći potaž sa prazilukom i celerom.
Pročitajte kako da napravite i posni potaž od praziluka i krompira
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus