Pileći potaž je savršeno kremast i jedno od onih jela koje može da se jede za bilo koje godišnje doba, kao i za ručak ili večeru. Ovo je fantastična domaća verzija krem pileće supe - klasika koji umiruje dušu. Možda ćete želeti da napravite i dimljeni paradajz potaž sa kukuruznim mafinima! A evo kako da napravite pileći potaž!

Sastojci:

  • 4 pileća bataka
  • Maslinovo ulje za prženje
  • 2 velika luka, seckana
  • 2 velika štapa celera, seckana
  • 2 praziluka, iseckana
  • 250 ml belog vina
  • 2 čena belog luka, oljuštena ali cela
  • 1 lovorov list
  • 3 sveže grančice peršuna, plus dodatak za ukrašavanje
  • 500 ml pilećeg bujona
  • 150 ml pavlake za kuvanje

Recept za pileći potaž

17:05
Korak 1

Krčkajte pileće batake

Začinite pileće batake, zatim zagrejte ulje u velikoj šerpi i pržite 3-4 minuta dok ne porumene (radite to u serijama ako je potrebno). Ostavite sa strane, a zatim dodajte sve povrće u tiganj i pržite nekoliko minuta da dobije boju. Sipajte vino, a zatim ostavite da krčka nekoliko minuta. Vratite pileće batake u tiganj, zajedno sa svim sokovima. Dodajte beli luk, lovor i grančice peršuna, a zatim začinite solju i sa malo sveže mlevenog crnog bibera. Sipajte pileći bujon i 1,5 litar vode. Dovedite do brzog ključanja, a zatim smanjite vatru na nisku, poklopite tiganj i lagano krčkajte 1 sat.

17:08
Korak 2

Napravite potaž

Izvadite piletinu iz supe i ostavite na tanjiru dok se dovoljno ne ohladi. Isecite meso od kostiju, a zatim dodajte sve osim četvrtine mesa nazad u tiganj. Uklonite sa vatre i koristite štapni blender (ili običan blender ako želite) da umutite potaž dok smesa ne postane glatka.

17:08
Korak 3

Umešajte pavlaku

Vratite tiganj na vatru. Umešajte pavlaku za kuvanje i piletinu koju ste prethodno odvojili, a zatim prokuvajte. Začinite, a zatim umešajte peršun. Servirajte i uživajte u pilećem potažu!

Pročitajte kako se pravi i Potaž od slatkog krompira i sočiva

BONUS VIDEO

potaž od povrća Instagram/ healthygirlkitchen

StvarUkusa/L.S.