Sastojci:

  • 1 velika glavica karfiola isečena na cvetove (oko 900 g)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk seckani
  • 4 čena belog luka sitno naseckana
  • 960 ml povrtnog bujona
  • 1½ kašičice soli
  • ½ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1½ kašike svežeg limunovog soka
  • 125 ml pavlake za kuvanje

Za ukrašavanje:

  • seckani svež peršun
  • crni biber

Recept za potaž od karfiola:

Kako biste napravili potaž od karfiola, prvo zagrejte rernu na 218 ° C. Stavite karfiol na pleh, pokapajte sa 2 kašike ulja i premažite ga, pa rasporedite u jednom sloju. Pecite dok karfiol ne omekša i ne porumeni po ivicama, oko 35 minuta, okrećući pleh na pola pečenja. Odvojite 6 cvetića za serviranje.

U velikom loncu zagrejte 1 kašiku ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte bujon, karfiol, so i biber. Pustite da provri i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući. Ostavite da se malo ohladi, oko 5 minuta.

Pažljivo prebacite mešavinu karfiola u blender i blendirajte dok smesa ne postane glatka. Vratite u šerpu i umešajte sok od limuna i pavlaku za kuvanje. Ako želite, pustite da se potpuno ohladi, promešajte, ukrasite rezervisanim cvetovima karfiola, seckanim peršunom, i crnim biberom. Uživajte! Ukoliko volite jela na kašiku, možda ćete želeti da napravite i potaž od tikvica i graška.

Pročitajte kako se pravi potaž od krompira i praziluka

BONUS VIDEO

Instagram/ healthygirlkitchen potaž od povrća

StvarUkusa