Potaž od krompira i praziluka pravi se sa belim lukom, koji se zajedno sa prazilukom prodinsta na puteru, pa se dodaju krompir, lovorov list i bujon. Zbog pavlake za kuvanje zaista je neodoljiv. Ako volite potaže, možda ćete želeti da ga napravite i od dve vrste pečuraka. Evo i kako se pravi od krompira i praziluka.
Sastojci:
- 30 g putera
- 4 bela dela praziluka, prepolovljena po dužini i tanko isečena
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 litre pilećeg ili povrtnog bujona
- 1 kg krompira oljuštenog i isečenog na kockice
- 1 lovorov list
- so i biber po ukusu
- 30 ml pavlake za kuvanje
- sveži vlašac ili mladi luk, naseckan na kolutove, za ukras
Recept za potaž krompira i praziluka:
U velikom tiganju rastopite puter. Dodajte praziluk i dinstajte od 3 do 5 minuta. Umešajte beli luk dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte pileći bujon, krompir, lovorov list, 1 kašičicu soli i ½ kašičice bibera i prokuvajte. Smanjite toplotu i kuvajte dok praziluk i krompir ne omekšaju, oko 15 do 20 minuta.
Izvadite lovorov list. Izblendirajte supu, dok ne postane glatka. Vratite u šerpu i umešajte pavlaku za kuvanje. Začinite po ukusu solju i biberom. Servirajte ukrašeno vlašcem.
Pročitajte kako se pravi posni potaž od brokolija i crvenog sočiva
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem