Potaž od krompira i praziluka pravi se sa belim lukom, koji se zajedno sa prazilukom prodinsta na puteru, pa se dodaju krompir, lovorov list i bujon. Zbog pavlake za kuvanje zaista je neodoljiv. Ako volite potaže, možda ćete želeti da ga napravite i od dve vrste pečuraka. Evo i kako se pravi od krompira i praziluka.

Sastojci:

  • 30 g putera
  • 4 bela dela praziluka, prepolovljena po dužini i tanko isečena
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 litre pilećeg ili povrtnog bujona
  • 1 kg krompira oljuštenog i isečenog na kockice
  • 1 lovorov list
  • so i biber po ukusu
  • 30 ml pavlake za kuvanje
  • sveži vlašac ili mladi luk, naseckan na kolutove, za ukras

Recept za potaž krompira i praziluka:

U velikom tiganju rastopite puter. Dodajte praziluk i dinstajte od 3 do 5 minuta. Umešajte beli luk dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte pileći bujon, krompir, lovorov list, 1 kašičicu soli i ½ kašičice bibera i prokuvajte. Smanjite toplotu i kuvajte dok praziluk i krompir ne omekšaju, oko 15 do 20 minuta.

Izvadite lovorov list. Izblendirajte supu, dok ne postane glatka. Vratite u šerpu i umešajte pavlaku za kuvanje. Začinite po ukusu solju i biberom. Servirajte ukrašeno vlašcem.

Pročitajte kako se pravi posni potaž od brokolija i crvenog sočiva

BONUS VIDEO

Kurir televizija PORODICA UBEDLJIVOM POBEDOM OSVOJILA 100.000 DINARA! Potaž od vrganja i projara koji je iznenadio SVE članove žirija

StvarUkusa/L.S.