Posni potaž od praziluka i krompira je jednostavan obrok, koji ima svega osam sastojaka. Priprema se vrlo brzo, pa je gotov za samo pola sata. Najbolje od svega je što ćete u toku posta ima aromatičan obrok na kašiku. Možda ćete želeti da napravite i posnu i mrsnu varijantu, pripremite ukusan i zdrav potaž od brokolija. Evo i kako se priprema posni potaž od praziluka i krompira.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja ili 1/4 šolje vode (za post na vodi)
- 3 srednja praziluka (koristite samo bele i svetlo zelene delove)
- 3 čena belog luka, mleveno
- 900 g krompira, narezanog na kockice
- 1 1/2 kašičice sušene mirođije
- 1 lovorov list
- 4 šolje bujona od povrća
- so, po ukusu
- 30 g seckanog peršuna, za ukrašavanje
Recept za posni potaž od praziluka i krompira
Pripremite krompir i praziluk
Za posni potaž od praziluka i krompira pripremite praziluk, tako što ćete ukloniti i odbaciti krajeve korena i debele tamnozelene delove. Praziluk prepolovite po dužini i isperite svaku polovinu pod hladnom vodom, isecite praziluk poprečno. Isecite krompir na kockice. Slobodno oljuštite krompir ili ostavite koru.
Dinstajte povrće
U velikom loncu zagrejte ulje/vodu na srednjoj vatri. Dodajte praziluk i kuvajte, često mešajući, dok ne omekš, oko 10 minuta. U poslednjih 5 minuta kuvanja praziluka dodajte beli luk. Podesite toplotu po potrebi da praziluk ne porumeni. U šerpu dodajte krompir, čorbu, lovorov list, začinsko bilje, so i prokuvajte. Smanjite toplotu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri 15 minuta, ili dok krompir ne omekša.
Napravite konzistenciju potaža
Uklonite lovorov list i izmiksirajte čorbu pomoću ručnog miksera dok smesa ne postane glatka. Alternativno, koristite običan blender da napravite pire od supe u serijama. Začinite po želji i servirajte toplo sa seckanim peršunom i hrskavim krutonima. Uživajte u posnom potažu od praziluka i krompira!
Pročitajte kako se prave Mrsna i posna varijanta: Potaž od bundeve
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem