Pilav je staro jelo, a njegovo tačno poreklo niko ne zna. Pravi se u mnogim zemljama, a svi narodi imaju neki svoj trik za pripremu. Neki koriste različito meso, a Grci u njega dodaju spanać. Pilav možete da napravite na milion načina, a mi vam predlažemo da isprobate i recept za posni pilav sa povrćem koji je idealna ako postite na vodi. 

Sastojci:

  • 300-400 g pirinča
  • 1/2 praziluka 
  • 5 maslina
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 šargarepa
  • 1 tikvica 
  • 100 g graška 
  • 100 g kukuruza 
  • 1 paprika 
  • 100 g pečuraka
  • seckani peršun

Recept za pilav sa povrćem za post na vodi:

10:07
Korak 1

Pripremite povrće 

U tiganju na malo vode propržite sitno seckani praziluk, pa kada on omekša dodajte seckanu šargarepu, tikvice, pečurke, grašak, papriku i kukuruz. Začinite po želji, ako je potrebno sipajte još malo vode i krčkajte dok povrće ne omekša. 

10:07
Korak 2

Dodajte povrće u pirinač 

Pirinač isperite u nekoliko voda, pa skuvajte. Višak vode procedite, pa dodajte povrće. Ponovo začinite i sve dobro promešajte. Sipajte malo vode, stavite kocku bujona i pokrijte alu folijom. 

10:07
Korak 3

Pecite pilav 

Pilav pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta, pa služite. Povremeno pogledajte jelo i ako je potrebno sipajte još malo vode. Izvadite iz rerne, skinite foliju i pecite još 5 minuta. Gotovo jelo pospite seckanim maslinama i pešrunom. 

Pročitajte i ovo: Recept za posni manastirski pilav

BONUS VIDEO: 

instagram/zalogaj_mr Kako se prave pilav i domaća supa

(StvarUkusa/S.B.)