Pilav je staro jelo, a njegovo tačno poreklo niko ne zna. Pravi se u mnogim zemljama, a svi narodi imaju neki svoj trik za pripremu. Neki koriste različito meso, a Grci u njega dodaju spanać. Pilav možete da napravite na milion načina, a mi vam predlažemo da isprobate i recept za posni pilav sa povrćem koji je idealna ako postite na vodi.
Sastojci:
- 300-400 g pirinča
- 1/2 praziluka
- 5 maslina
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 šargarepa
- 1 tikvica
- 100 g graška
- 100 g kukuruza
- 1 paprika
- 100 g pečuraka
- seckani peršun
Recept za pilav sa povrćem za post na vodi:
Pripremite povrće
U tiganju na malo vode propržite sitno seckani praziluk, pa kada on omekša dodajte seckanu šargarepu, tikvice, pečurke, grašak, papriku i kukuruz. Začinite po želji, ako je potrebno sipajte još malo vode i krčkajte dok povrće ne omekša.
Dodajte povrće u pirinač
Pirinač isperite u nekoliko voda, pa skuvajte. Višak vode procedite, pa dodajte povrće. Ponovo začinite i sve dobro promešajte. Sipajte malo vode, stavite kocku bujona i pokrijte alu folijom.
Pecite pilav
Pilav pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta, pa služite. Povremeno pogledajte jelo i ako je potrebno sipajte još malo vode. Izvadite iz rerne, skinite foliju i pecite još 5 minuta. Gotovo jelo pospite seckanim maslinama i pešrunom.
Pročitajte i ovo: Recept za posni manastirski pilav
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus