Pilav se u Srbiji sprema sa piletinom i pirinčem, a često domaćice greše i biraju pogrešno meso kada pripremaju ovo jelo. Ako želite da bude ukusniji najbolje je da koristite celo pile, a mi vam donosimo još jedan super recept. Predlažemo da probate i grčki recept za pilav, a oni ovom ukusnom jelu dodaju i spanać

Sastojci:

  • 6 bataka 
  • 2-3 kašike maslinovog ulja 
  • 1/4 šolje soka od limuna 
  • 4-5 čenova belog luka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • Za pirinač:
  • 1 crni luk 
  • 1/4 šolje maslinovog ulja 
  • 900 g bebi spanaća 
  • 2 čena belog luka 
  • 2 šolje pirinča
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 1 kašičica sušene mirođije ili origana

Recept za pilav sa spanaćem: 

u posudu stavite batake i prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, mlevenim belim lukom, pa pospite origanom i korijanderom. Dobro promešajte, pa ostavite da se marinira. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte batake sa sve marinadom. Stavite tiganj u zagrejanu rernu i pecite na 230°C oko 20 minuta. Zatim prebacite tiganj na višu rešetku i uključite gornje grejače i pecite još nekih 5 minuta da meso dobije lepu zlatnu boju. Za to vreme isperite pirinač nekoliko puta, pa ga potopite u vodu na nekih 10 minuta. Izvadite meso iz tiganja, pa u istom propržite mleveni beli luk i spanać. Posolite i pobiberite. Dodajte pirinač koji ste procedili, pa sipajte bujon, opet posolite i pospite mirođijom ili origanom. Kuvajte dok ne krene da vri, pa sklonite sa šporeta i vratite meso unutra.  Pokrijte alu folijom, pa vratite pilav u rernu i smanjite temepraturu na 200°C i pecite nekih 30 minuta. Zatim skinite foliju i pecite pilav još nekih 15 minuta. Služite sa fetom, maslinama i limunom. 

Pročitajte i ovo: Kako da napravite uzbekistanski pilav sa jagnjetinom

BONUS VIDEO: 

Kako se prave pilav i domaća supa instagram/zalogaj_mr

Izvor: StvarUkusa