Sultanova slast (radost) ili hunkar begendi je čuveno jelo koje se pravi od mekanog mesa, a služi se sa patlidžanom u bešamel sosu. Ovo jelo može da se nazove i turski gulaš, a recept je nastao još u Otomanskom carstvu. Postoji više legendi o tome kako je nastalo jelo od mesa sa patlidžanom u bešamel sosu. Prva legenda kaže da je sulatan Murad IV dok je bio u lovu iznenada ogladneo i da je zahtevao da mu se spremi nešto. Njegova pratnja je našla najbližu kolibu, a domaćin je bio više nego spreman da kuva za sultana. Međutim, u kuhinji nije bilo puno namirnica, pa je morao da se snađe. Ostali su mu patlidžan i meso, pa je osmislo recept koji danas poznat kao sultanova slast ili radost, ali i kao hunkar begendi. Kada je završio sa obrokom sultan je pozvao domaćina da ga pita za ime jela koje je upravo u slast pojeo i kako je to bio izmišljen recept, dobilo je ime sultanova slast ili radost. Postoji slična legenda i za jelo za koje je Napoleon smatrao da donosi sreću, a to je marengo piletina. Prva priča ima dosta nelogičnosti, pa se za drugu legendu veruje da ima više istine. Ona se dešava nekoliko vekova kasnije, za vreme vladavine sultana Abdulaziza. Dok je bio u poseti Francuskoj na poziv Napoleona III, sultan se navodno zaljubio u carevu ženu, Eženi. Nakon toga, sultan uzvaraća poziv nadajući se da će ponovo videti Eženi. Ona dolazi sama, ali sa velikom pratnjom, među kojom je bilo i nekoliko kuvara. Oni su spremali bešamel sos u palati i sultanovi kuvari su odlučili da iskoriste novi umak i naprave jelo u omaž gostu. Spojili su u jedan recept sočan gulaš koji je sultan obožavao sa predivnim bešamel sosom i omiljenim lokalnim povrćem. Tako je nastalo jelo sultanova slast ili radost koje je i dan danas poznato u svetu. 

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 2 crna luka
  • 550 g goveđeg mesa
  • 2 paprike 
  • 2 paradajza
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 čaša vode
  • Za bešamel sos :
  • 1 čaša mleka
  • 2 kašike brašna
  • 25 g putera
  • parmezan
  • so, biber, muskatni oraščić

Recept za mekano meso sa patlidžanom u bešamel sosu: 

Patlidžan izbockajte viljuškom na nekoliko mesta, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa propržite seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i seckani beli. Dodajte meso isečeno na kockice, pa propržite. Kada je meso pri kraju dodajte paradajz pastu i promešajte, a zatim dodajte sekcani paradajz i papriku. Posolite i pobiberite, pa opet promešajte. Sipajte vodu i promešajte, pa poklopite i krčkajte nekih sat vremena. Izvadite patlidžan iz rerne, pa skinite koru i sredinu lepo usitnite. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite dok ne dobije boju, uz neprestano mešanje. Sipajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim posolite, pobiberite, pa pospite muskatnim oraščićem i promešajte, a onda dodajte i patlidžan. Sve lepo sjedinite, pa pospite parmezanom. Na tanjir prvo sipajte patlidžan sa bešamel sosom, a onda i mekano meso. Uživajte! 

Pročitajte i ovo: Ukusne rolnice od patlidžana

BONUS VIDEO: 

Lepeza patlidžan Instagram/cooking__diaries_

Izvor: StvarUkusa