Napolen nije bio veliki gurman i nije voleo da jede pre bitke, ali posle nje je zahtevao od kuvara da pripremi neki specijalitet. Posle bitke kod Marenga, gde je pobedio, njegov kuvar je uspeo da nabavi kokošku, nekoliko jaja, paradajz, crni i beli luk, travu, maslinovo ulje i rakove. Kokošku je sabolom isekao na delove, a zatim propržio na ulju, napravio je sos od paradajza, crnog i belog luka, dodavši malo konjaka iz Napoleonove čuturice. Ovako spremljenu kokošku poslužio je uz rakove i pržena jaja sa parčetom hleba.  

Priča se da se velikom vojskovođi jelo dopalo i smatrao je da mu donosi sreću. Tada je kuvar rešio da ga malo poboljša dodavši mu belo vino i pečurke, a izbacio je rakove. Napoleonu se to nije dopalo i zahtevao da sastojci budu isti kao posle pobede kod Marenga. 

U Francuskoj se pile Marengo danas sprema bez rakova, ali u Pijemontu radnici restorana u znak poštovanja istorijske tradicije koriste rakove. Legenda glasi da je pre bitke kod Vaterloa Napoleonu posluženo pile Marengo bez rakova – ispostavilo se da je to navodno loš predznak: bitka je izgubljena.

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 750 g piletine (može i teletina)
  • 2 kašike brašna
  • 100 ml bujona
  • 100 ml belog vina
  • so, biber, lorber, majčina dušica, peršun
  • 2 kašike pirea od paradajza
  • 100 g šampinjona

Priprema:

Propržite sitno seckan crni luk, a zatim dodajte piletinu iseckanu na kockice. Dinastajte nekih 10 minuta, pa pospite seckanim peršunom i brašnom. Zatim sipajte supu i belo vino i promešajte. Posolite, pobiberite, stavite ostale začine i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri nekih 1,5 vremena. Zatim dodajte pire od paradajza i iseckane pečurke, pa kuvajte još pola sata.

Izvor: Stvar ukusa