Pilav se u Srbiji sprema od piletine i pirinča, a obično se ne dodaju drugi sastojci. Tradicionalni recept za ovo jelo dolazi iz Uzbekistana, a oni ga prave drugačije od nas, jer koriste raznovrsno meso, a najčešće je u pitanju jagnjetina. Umesto pečenja, dugo ga krčkaju, a tek na kraju dodaju dobro oparan pirinač. U uzbekistanski pilav možete da dodate i ljutu papričicu kako bi bio pikantniji. 

  • Sastojci:
  • 1 kg pirinča
  • 1 kg jagnjetine
  • 1 kg šargarepe
  • 1 kg crnog luka
  • 2 ljute paprike
  • nekoliko glavica belog luka 

Priprema:
Operite pirinač nekoliko puta, pa ga procedite i propržite nekih 5 minuta u suvom i  zagrejanom tiganju. Meso isecite po želji, kao i crni luk i šargarepu. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa ubacite jedan ceo luk. Pržite dok ne dobije zlatnu boju, a onda izvadite, pa dodajte seckani crni luk. Kada omekša i dobije braon boju dodajte meso, pa pržite nekih 10-15 minuta. Zatim dodajte šargarepu i pržite još 3 minuta. Promešajte, pa dodajte začine po želji, što više to bolje, pa prelijte ključalom vodom i stavite cele ljute papričice. Poklopite i dinstajte kratko. Posle par minuta dodajte pirinač, pa dodajte još vode. Treba da pokrije pirinač. Kad voda ispari dodajte očišćene glavice belog luka, poklopite i snizite temperaturu, pa kuvajte još 5 minuta. Isključite šporet i ostavite na vrućoj ringli do serviranja. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE