Ćevapi su čuveno jelo koje se pravi od mlevneog mesa i to obično junećeg. Donosimo vam i turski recept za ćevape, a onih ih umesto sa kajmakom i lukom služe sa pikantnim paradajz sosom. Prema pisanju Branislava Nušića, ćevapi su u Beogradu prvi put služeni šezdesetih godina devetnaestog veka u kafani „Kod Tanaska Rajića“ koja je bila na Velikoj Pijaci (današnji Studentski trg). Danas postoji milion recepata za ćevape, a mi predlažemo da ovaj specijalitet od mlevenog mesa isprobate i po turskom receptu.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1/2 kašičice začinske paprike
- 4 paradajza
- 1 paprika
- ljuta papričica (po želji)
- svež peršun
Turski recept za ćevape od mlevenog mesa:
U posudi pomešajte mleveno meso, so, biber i začinsku papriku. Dobro sjedinite i oko štapića za ražnjić oblikujte veće ćevape od mlevenog mesa. Poređajte u tepsiju, a na još jedan štapić za ražnjić poređajte čeri paradajz. Pecite u zagrejanoj rerni na 230°C oko 15 minuta. Gotov paradajz oljuštite i ispasirajte. Sipajte u tiganj, pa posolite i pobiberite. Zatim dodajte seckanu papriku i ljutu papriku (ako želite), pa promešajte. Krčakjte par minuta, samo da paprika omekša, pa preko sosa stavite ćevape. Ukrasite seckanim peršunom i služite.
Pročitajte i ovo: Ćevapi od povrća
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus