Ćevapi su čuveno jelo koje se pravi od mlevneog mesa i to obično junećeg. Ali, Turci ga prave od pilećeg mlevenog mesa, a u njega dodaju papriku i začine, kako bi što više poboljšali ukus. Takođe, oni ga služe drugačije od nas, jer u Srbiji i Bosni su najpopularniji ćevapi samo sa lukom ili kajmakom, a u Turskoj se oni služe sa pikantnim paradajz sosom. Isprobajte ovaj recept i procenite koji je bolji. 

  • Sastojci:
  • 1 kg mlevenog belog mesa 
  • 1 crni luk
  • 1 manja paprika  
  • 1 veza peršuna 
  • 7 čenova belog luka 
  • 25 g prezli 
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 1 kašičica kima
  • Za sos: 
  • 1 crni luk 
  • 1 veća paprika 
  • 5 čenova belog luka 
  • 200 g paradajza 
  • 1 ljuta papričica (po želji) 
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 šolja vode 
  • 1/4 šolje sirćeta 

Priprema: 
U mleveno meso dodajte sitno seckan crni luk, papriku, peršun i mleveni beli luk. Dodajte prezle, posolite i pobiberite, pa začinite i sve dobro sjedinite. Oblikujte male ćevape i držite u frižideru pola sata. U šerpu sipajte malo ulja, pa dodajte krupno sečen crni luk, paradajz i papriku, kao i cele čenove belog luka. Ako želite dodajte i očišćenu ljutu papričicu, kao i paradajz pastu, pa posolite. Kuvajte na visokoj temperaturi nekih 5 minuta. Zatim sipajte vodu, smanjite temepraturu, poklopite i kuvajte oko 20 minuta. Sipajte i sirće, promešajte još par puta i izblendirajte. Ispržite meso i poslužite sa paradajz sosom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE