Ćevapi su čuveno jelo koje se pravi od mlevneog mesa i to obično junećeg. Ali, Turci ga prave od pilećeg mlevenog mesa, a u njega dodaju papriku i začine, kako bi što više poboljšali ukus. Takođe, oni ga služe drugačije od nas, jer u Srbiji i Bosni su najpopularniji ćevapi samo sa lukom ili kajmakom, a u Turskoj se oni služe sa pikantnim paradajz sosom. Isprobajte ovaj recept i procenite koji je bolji.
- Sastojci:
- 1 kg mlevenog belog mesa
- 1 crni luk
- 1 manja paprika
- 1 veza peršuna
- 7 čenova belog luka
- 25 g prezli
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica kima
- Za sos:
- 1 crni luk
- 1 veća paprika
- 5 čenova belog luka
- 200 g paradajza
- 1 ljuta papričica (po želji)
- 1 kašika paradajz paste
- 1 šolja vode
- 1/4 šolje sirćeta
Priprema:
U mleveno meso dodajte sitno seckan crni luk, papriku, peršun i mleveni beli luk. Dodajte prezle, posolite i pobiberite, pa začinite i sve dobro sjedinite. Oblikujte male ćevape i držite u frižideru pola sata. U šerpu sipajte malo ulja, pa dodajte krupno sečen crni luk, paradajz i papriku, kao i cele čenove belog luka. Ako želite dodajte i očišćenu ljutu papričicu, kao i paradajz pastu, pa posolite. Kuvajte na visokoj temperaturi nekih 5 minuta. Zatim sipajte vodu, smanjite temepraturu, poklopite i kuvajte oko 20 minuta. Sipajte i sirće, promešajte još par puta i izblendirajte. Ispržite meso i poslužite sa paradajz sosom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem