Sastojci:

  • 2 srednja praziluka
  • 1 srednji crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 grančice svežeg ruzmarina
  • 1,5 kg mešavine šargarepe, tikvica, krompira i celera
  • 1,5 l pilećeg bujona
  • 1 kašika soli, plus više po potrebi
  • 1/2 kašičice bibera
  • 240 ml pavlake za kuvanje
  • krutoni, za serviranje
Zašto je korisno da konzumirate ruzmarin?

Ruzmarin je biljka koja potiče sa Mediterana, a bogata je manganom i ima antiinflamatorna svojstva. Takođe ima moćna antifugalna, antivirusna i antibakterijska svojstva, pa time pomaže u imunološkom odgovoru organizma.

Recept za francuski potaž od raznog povrća:

Kako biste napravilipotaž, prvo presecite 2 srednja praziluka na pola po dužini i stavite isperite ih pod vodom. Osušite i krupno iseckajte bele i svetlozelene delove. Grubo iseckajte 1 crni žuti luk i 4 čena belog luka.

Zagrejte 2 kašike putera i 2 kašike maslinovog ulja u velikoj šerpi na jakoj vatri. Dodajte praziluk, luk, beli luk i 2 grančice svežeg ruzmarina. Mešajte da se sjedini i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekšaju, oko 10 minuta. U međuvremenu, ljušitite i krupno iseckajte sve povrće.

Ubacite u šerpu povrće, 1 kašiku soli i 1/2 kašičice bibera. Dodajte pileći bujon, vodu i promešajte. Pustite da provri. Pokrijte i dinstajte dok povrće ne omekša, oko 30 minuta. Skinite sa vatre. Bacite grančice ruzmarina, dodajte 1 pavlaku za kuvanje.

Pomoću blendera sve izblendirajte, dok smesa ne postane glatka. Sipajte u činije i pospite krutonima i biberom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posni potaž od praziluka i krompira.

Pročitajte kako se pravi aromatični potaž sa brokolijem

BONUS VIDEO

potaž od povrća Izvor: potaž od povrća

StvarUkusa