Sastojci:
- 2 srednja praziluka
- 1 srednji crni luk
- 4 čena belog luka
- 2 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- 1,5 kg mešavine šargarepe, tikvica, krompira i celera
- 1,5 l pilećeg bujona
- 1 kašika soli, plus više po potrebi
- 1/2 kašičice bibera
- 240 ml pavlake za kuvanje
- krutoni, za serviranje
Recept za francuski potaž od raznog povrća:
Kako biste napravilipotaž, prvo presecite 2 srednja praziluka na pola po dužini i stavite isperite ih pod vodom. Osušite i krupno iseckajte bele i svetlozelene delove. Grubo iseckajte 1 crni žuti luk i 4 čena belog luka.
Zagrejte 2 kašike putera i 2 kašike maslinovog ulja u velikoj šerpi na jakoj vatri. Dodajte praziluk, luk, beli luk i 2 grančice svežeg ruzmarina. Mešajte da se sjedini i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekšaju, oko 10 minuta. U međuvremenu, ljušitite i krupno iseckajte sve povrće.
Ubacite u šerpu povrće, 1 kašiku soli i 1/2 kašičice bibera. Dodajte pileći bujon, vodu i promešajte. Pustite da provri. Pokrijte i dinstajte dok povrće ne omekša, oko 30 minuta. Skinite sa vatre. Bacite grančice ruzmarina, dodajte 1 pavlaku za kuvanje.
Pomoću blendera sve izblendirajte, dok smesa ne postane glatka. Sipajte u činije i pospite krutonima i biberom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posni potaž od praziluka i krompira.
Pročitajte kako se pravi aromatični potaž sa brokolijem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.