Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 2 velika čena belog luka, iseckana
  • 500 g praziluka, tanko isečenog
  • 500 g krompira, isečenog na kockice
  • 500 ml povrtnog bujona
  • 500 ml biljnog mleka
  • seckani vlašac za ukras
Zašto je korisno da jedete praziluk?

Praziluk sadrži značajnu količinu proteina, nije kaloričan i sadrži minimalnu količinu masti. Bogat je rastvorljivim vlaknima koja su pogodna za zdravlje creva. Takođe je značajan izvor beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A, a sadrži i vitamin K1. Bogat je manganom, bakrom i gvožđem.

Recept za posni potaž od praziluka i krompira:

Kako biste napravili potaž, zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri i pržite beli luk i praziluk, mešajući, dok povrće ne omekša. Dodajte krompir i bujon, pa poklopite i dinstajte 15 minuta dok praziluk i krompir ne omekšaju.

Sipajte biljno mleko, a zatim sklonite sa vatre i umutite ručnim blenderom dok smesa ne bude skoro glatka, sa blago zrnastom teksturom. Pospite vlašcem i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posni potaž od brokolija i crvenog sočiva.

Pročitajte i kako se pravi kremasti, gusti potaž od dve vrste pečuraka

BONUS VIDEO

Posni potaž Izvor:  Posni potaž

StvarUkusa