Sastojci:

Za zapršku:

  • 1 mali luk, vrlo sitno iseckan
  • 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
  • 1 rebro celera, vrlo sitno iseckano
  • 1 šargarepa, vrlo sitno naseckana
  • 60 ml povrtnog bujona

Za gulaš:

  • 1 veliki luk, iseckan
  • 450 g naseckanih šampinjona
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • 120 ml crvenog vina
  • 700 ml povrtnog bujona
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice mlevene paprike
  • 400 g paradajza isečenog na kockice
  • 2 srednje šargarepe, naseckane
  • 2 rebra celera, iseckanog
  • 2 krompira iseckana
  • 230 g paradajz sosa
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 240 g smrznutog graška
Zašto je korisno da jedete paradajz?

Paradajz je bogat antioksidansom likopenom koji je koristan u borbi protiv slobodnih radikala i čuva imuni sistem. Takođe likopen snižava lošholesterol i štiti oči od štetnog UV zračenja. Takođe, paradajz je bogat vitaminom C.

Recept za posni povrtni gulaš:

Kako biste napravili ovaj posni gulaš, prvo za zapršku usitnite šargarepu, stabljiku celera i mali crni luk. Dinstajte ovu mešavinu u povrtnom bujonu, dok povrće ne postane mekano.

Zatim ubacite krupno seckani crni luk i nastavite da dinstate dok ne omekša. Dodajte pečurke i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne ispari tečnost. Začinite ruzmarinom i mešavinom suvih začina.

Dodajte vino, pa posle nekoliko minuta dodajte ostatak bujona, paradajz i paradajz sos. Dodajte sve iseckano povrće i zagrejte vatru da provri. Zatim ubacite ostatak začina - ali ne kukuruzni skrob. Kada proključa, smanjite vatru na nisku i dodajte grašak.

Pomešajte kukuruzni skrob sa kašikom hladne vode i umešajte da se zgusne. Kuvajte do željene konzistencije. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i gulaš od šampinjona za ručak.

Pročitajte kako se pravi gulaš od vrganja sa bešamel sosom

BONUS VIDEO

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU! Izvor: MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

StvarUkusa