Sastojci:
Za zapršku:
- 1 mali luk, vrlo sitno iseckan
- 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
- 1 rebro celera, vrlo sitno iseckano
- 1 šargarepa, vrlo sitno naseckana
- 60 ml povrtnog bujona
Za gulaš:
- 1 veliki luk, iseckan
- 450 g naseckanih šampinjona
- 1 kašičica sušenog ruzmarina
- 1 kašičica mešavine suvih začina
- 120 ml crvenog vina
- 700 ml povrtnog bujona
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevene paprike
- 400 g paradajza isečenog na kockice
- 2 srednje šargarepe, naseckane
- 2 rebra celera, iseckanog
- 2 krompira iseckana
- 230 g paradajz sosa
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 240 g smrznutog graška
Recept za posni povrtni gulaš:
Kako biste napravili ovaj posni gulaš, prvo za zapršku usitnite šargarepu, stabljiku celera i mali crni luk. Dinstajte ovu mešavinu u povrtnom bujonu, dok povrće ne postane mekano.
Zatim ubacite krupno seckani crni luk i nastavite da dinstate dok ne omekša. Dodajte pečurke i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne ispari tečnost. Začinite ruzmarinom i mešavinom suvih začina.
Dodajte vino, pa posle nekoliko minuta dodajte ostatak bujona, paradajz i paradajz sos. Dodajte sve iseckano povrće i zagrejte vatru da provri. Zatim ubacite ostatak začina - ali ne kukuruzni skrob. Kada proključa, smanjite vatru na nisku i dodajte grašak.
Pomešajte kukuruzni skrob sa kašikom hladne vode i umešajte da se zgusne. Kuvajte do željene konzistencije. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i gulaš od šampinjona za ručak.
Pročitajte kako se pravi gulaš od vrganja sa bešamel sosom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Kuglice od bele čokolade i malina
Recept za palačinke za post na vodi
Pljeskavice od kupusa i šargarepe