Sastojci:

  • 150 g urmi
  • 150 g crne čokolade
  • 80 g dehidriranog pirinča
  • 2 kašike meda
Zašto je korisno jesti urme?

Urme su prirodno slatke i ne sadrže dodate šećere, a izuzetno su hranljive. Obezbeđuju oko 18 odsto dnevnih potreba za vlaknima i potpomažu funkcije varenja. Bogate su vitaminom B, vitaminom K, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, cinkom i manganom. Takođe su bogate antioksidansima i imaju anti-gljivična svojstva. Imaju jako antiupalno dejstvo.

Recept za pirinčane keksiće sa čokoladom i urmama:

Kako biste napravili pirinčane keksiće prvo pripremite urme. Stavite 150 g urmi bez koštica u činiju. Prelijte ih ključalom vodom i ostavite 20 minuta da omekšaju. Posle 20 minuta, ocedite vodu i izvadite koštice iz urmi. Stavite pripremljene urme u posudu za seckanje. Dodajte 2 kašike meda. Sve sameljite dok ne dobijete homogenu pastu.

Uzmite 80 g dehidriranog pirinča i pomešajte sa pastom od urmi. Sve dobro izmešajte. Od dobijene smese formirajte oblike štangli keksa. Stavite pripremljene štangle na papir za pečenje i u frižider na oko sat vremena.

Nakon toga uzmite 150 g crne čokolade i izlomite je na sitne komade u čistu i suvu činiju, pa otopite na pari. Ohlađeni keks stavite na papir za pečenje. Pažljivo, uz pomoć kašike, prelijte štanglice otopljenom čokoladom.

Za jednu štanglu potrebna je oko 1 kašika čokolade. Štanglice možete ostaviti da se ohlade na stolu ili staviti u frižider da se brže stvrdnu. Možda ćete želeti da napravite i kokos kolač za post na vodi.

Pročitajte kako se prave žito kuglice savršene i za slavu i za desert

BONUS VIDEO

Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče Izvor: Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče

StvarUkusa