Sastojci:

  • 170 g biljnog margarina
  • 2 kašike brašna od lanenog semena
  • 170 g posne crne čokolade
  • 250 g brašna
  • ½ kašičice fine morske soli
  • ¾ kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica espreso praha
  • 200 g smeđeg šećera
  • 80 g običnog šećera
  • 1 kašika vanilinog ekstrakta
  • krupna morska so za posipanje
Da li znate karakteristike kafe?

Kafa je poznata po tome što pojačava delovanje neurona. Poboljšava moždane funkcije poput pamćenja, raspoloženja, diže nivo energije i povećava brzinu reakcije, kao i opšte mentalne funkcije. Doprinosi sagorevanju masti u telu, zbog kofeina.

Recept za posne keksiće sa čokoladom:

Kako biste napravili keks, prvo zapržite margarin, jer mu treba vremena da se ohladi. Dodajte margarin u tiganj na srednju vatru. Mešajte dok se ne istopi,do 3 minuta. Zagrevajte još 2 do 3 minuta, često mešajući silikonskom lopaticom. Isključite toplotu pre nego što počne da se peni. Odmah sipajte u srednju posudu otpornu na toplotu. Ostavite u frižideru 20 do 25 minuta ili dok više ne bude toplo.

U maloj činiji pomešajte brašno od lanenog semena sa 5 kašika tople vode. Dobro umutite da se sjedini i ostavite da odstoji 15 minuta, pa ponovo promešajte nakon 7 minuta i opet na kraju. Krupno iseckajte čokoladu i ostavite sa strane. Ako želite, odvojite 12 komadića seckane čokolade da ih utisnete u svaki keks. Tepsiju obloženu papirom za pečenje stavite u frižider.

U posudi pomešajte suve sastojke - brašno, so, sodu bikarbonu i espreso prah. Dobro umutite. U drugu činiju ubacite lanenu kašu i margarin koji ste ohladili. Dodajte mokroj smesi smeđi šećer, običan šećer i vanilin ekstrakt. Mikserom na srednjoj brzini mutite, dok se dobro ne sjedini, oko 30 sekundi.

Dodajte polovinu suvih sastojaka u mokre. Mešajte silikonskom lopaticom dok se ne sjedine. Dodajte ostatak suvih sastojaka i iseckanu čokoladu, pa sve izmešajte. Testo treba da bude gusto, ali pomalo mekano. Iz testa izdvojite 6 krugove keksića.

Izvadite tepsiju iz frižidera. Stavite kuglice od testa na tepsiju. Na vrh svakog kolačića utisnite komadiće seckane čokolade. Zagrejte rernu na 175ºC i stavite rešetku u sredinu rerne. Ubacite tepsiju u rernu i pecite 14 do 16 minuta, dok ivice ne postanu zlatno-smeđe.

Dok su još topli, pospite sa malo morske soli. Ohladite u tepsiji 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje da se ohladi još nekoliko minuta. Ispecite preostalu seriju i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posni keks sa čokoladom, hrskav, pravi se za pola sata.

Pročitajte kako se prave sočne kuglice sa urmama i cveklom prelivene čokoladom za post na vodi

BONUS VIDEO

Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče Izvor: Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče

StvarUkusa