Sastojci:
- 170 g biljnog margarina
- 2 kašike brašna od lanenog semena
- 170 g posne crne čokolade
- 250 g brašna
- ½ kašičice fine morske soli
- ¾ kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica espreso praha
- 200 g smeđeg šećera
- 80 g običnog šećera
- 1 kašika vanilinog ekstrakta
- krupna morska so za posipanje
Recept za posne keksiće sa čokoladom:
Kako biste napravili keks, prvo zapržite margarin, jer mu treba vremena da se ohladi. Dodajte margarin u tiganj na srednju vatru. Mešajte dok se ne istopi,do 3 minuta. Zagrevajte još 2 do 3 minuta, često mešajući silikonskom lopaticom. Isključite toplotu pre nego što počne da se peni. Odmah sipajte u srednju posudu otpornu na toplotu. Ostavite u frižideru 20 do 25 minuta ili dok više ne bude toplo.
U maloj činiji pomešajte brašno od lanenog semena sa 5 kašika tople vode. Dobro umutite da se sjedini i ostavite da odstoji 15 minuta, pa ponovo promešajte nakon 7 minuta i opet na kraju. Krupno iseckajte čokoladu i ostavite sa strane. Ako želite, odvojite 12 komadića seckane čokolade da ih utisnete u svaki keks. Tepsiju obloženu papirom za pečenje stavite u frižider.
U posudi pomešajte suve sastojke - brašno, so, sodu bikarbonu i espreso prah. Dobro umutite. U drugu činiju ubacite lanenu kašu i margarin koji ste ohladili. Dodajte mokroj smesi smeđi šećer, običan šećer i vanilin ekstrakt. Mikserom na srednjoj brzini mutite, dok se dobro ne sjedini, oko 30 sekundi.
Dodajte polovinu suvih sastojaka u mokre. Mešajte silikonskom lopaticom dok se ne sjedine. Dodajte ostatak suvih sastojaka i iseckanu čokoladu, pa sve izmešajte. Testo treba da bude gusto, ali pomalo mekano. Iz testa izdvojite 6 krugove keksića.
Izvadite tepsiju iz frižidera. Stavite kuglice od testa na tepsiju. Na vrh svakog kolačića utisnite komadiće seckane čokolade. Zagrejte rernu na 175ºC i stavite rešetku u sredinu rerne. Ubacite tepsiju u rernu i pecite 14 do 16 minuta, dok ivice ne postanu zlatno-smeđe.
Dok su još topli, pospite sa malo morske soli. Ohladite u tepsiji 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje da se ohladi još nekoliko minuta. Ispecite preostalu seriju i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posni keks sa čokoladom, hrskav, pravi se za pola sata.
Pročitajte kako se prave sočne kuglice sa urmama i cveklom prelivene čokoladom za post na vodi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Najsočniji čokoladni kolač bez jaja
Posne pljeskavice od pečenog crnog pasulja po receptu Džejmija Olivera
Medeno srce za post na ulju