Sastojci:
- 100 g slanog putera
- 3 kašike meda
- 100 g smeđeg šećera
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 kašika mlevenog đumbira
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 225 g običnog brašna
- 50 g šećera u prahu
Recept za medenjake:
Kako biste napravili ovaj keks, prvo zagrejte puter, med i šećer zajedno u malom tiganju dok se ne istope, povremeno mešajući. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Pomešajte bikarbonu, đumbir, cimet i brašno u velikoj posudi. Sipajte mešavinu sirupa od putera i promešajte da se sjedini, a zatim rukama spojite i formirajte testo. Dodajte do 1 kašiku mleka da se kombinuje ako je potrebno. Testo će u ovom trenutku biti mekano, ali će se stegnuti u frižideru.
Stavite testo na list papira za pečenje, oblikujte ga u pravougaonik, a na njega položite drugi list papira. Razvaljajte testo na debljinu od ½ cm. Prebacite u lim za pečenje da ostane ravna, ostavljajući papir na mestu, a zatim ohladite u frižideru 1 sat.
Zagrejte rernu na 190 C i obložite veliki pleh sa još papira za pečenje. Izvadite testo iz frižidera i isecite oblike pomoću rezača za kolače. Stavite isečeno testo, na obložen pleh i pecite 10-12 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade na plehu.
U međuvremenu, pomešajte šećer u prahu sa 1-2 kašike vode - želite da stvorite smesu koja je gušća, a ne previše retka. Ohlađene kolače ukrasite glazurom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i hrskavi italijanski keks sa bademima.
Pročitajte i kako da napravite domaći biskvit sa limunom po italijanskom receptu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem