Sastojci:

  • 100 g slanog putera
  • 3 kašike meda
  • 100 g smeđeg šećera
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašika mlevenog đumbira
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 225 g običnog brašna
  • 50 g šećera u prahu

Recept za medenjake:

Kako biste napravili ovaj keks, prvo zagrejte puter, med i šećer zajedno u malom tiganju dok se ne istope, povremeno mešajući. Ostavite sa strane da se malo ohladi.

Pomešajte bikarbonu, đumbir, cimet i brašno u velikoj posudi. Sipajte mešavinu sirupa od putera i promešajte da se sjedini, a zatim rukama spojite i formirajte testo. Dodajte do 1 kašiku mleka da se kombinuje ako je potrebno. Testo će u ovom trenutku biti mekano, ali će se stegnuti u frižideru.

Stavite testo na list papira za pečenje, oblikujte ga u pravougaonik, a na njega položite drugi list papira. Razvaljajte testo na debljinu od ½ cm. Prebacite u lim za pečenje da ostane ravna, ostavljajući papir na mestu, a zatim ohladite u frižideru 1 sat.

Zagrejte rernu na 190 C i obložite veliki pleh sa još papira za pečenje. Izvadite testo iz frižidera i isecite oblike pomoću rezača za kolače. Stavite isečeno testo, na obložen pleh i pecite 10-12 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade na plehu.

U međuvremenu, pomešajte šećer u prahu sa 1-2 kašike vode - želite da stvorite smesu koja je gušća, a ne previše retka. Ohlađene kolače ukrasite glazurom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i hrskavi italijanski keks sa bademima.

Pročitajte i kako da napravite domaći biskvit sa limunom po italijanskom receptu

BONUS VIDEO

StvarUkusa